Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi

Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi

Mutfakta iş sağlığı ve güvenliği

Yazarlar: Zeynep Feride OLCAY

Cilt 14 , Sayı 53 , 2019 , Sayfalar 21 - 34

Konular:Mühendislik

Anahtar Kelimeler:İş güvenliği,Mutfakta iş güvenliği,Iş kazaları

Özet: İş sağlığı ve güvenliği (İSG), çalışma hayatınınönemli faktörlerinden birisi olup, temel amacı; tüm sektörlerde çalışanların bedensel-ruhsal-sosyal anlamda tam iyilik hallerinin sağlanması, geliştirilmesi,üst düzeye taşınması ve işin çalışana, çalışanın yaptığı işe uyumunun sağlanmasıdır. Mutfaklarda, mutfak çalışanlarını fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik, psikososyal faktörler açısından olumsuz etkileyebilecek mekanik ve mekanik olmayan birçok durum bulunmaktadır. Özellikle oteller, restoranlar, ticari mutfaklarda, kafelerde, fast food mağazalarında, yemek şirketleri, catering firmalarının mutfaklarında çalışan kişiler öncelikli olarak zamanla yarıştıkları için hızlı hareket etmek zorundadırlar. İşleri zamanında yetiştirebilmek adına, bazı iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri göz ardı edilmektedir. Restoran mutfaklarında yaşanan iş kazaların temelini çalışanların dikkatsizliği, iş yapım yöntemlerinin uygunsuzluğu ve bilgi eksikliği oluşturmaktadır. Oluşan kazalarıaz düzeye düşürebilmek ve yaşanan kazaların tekrarının olmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Önlemlerin alınması ve iş sağlığı ve güvenliği risk faktörlerinin kontrol altına alınabilmesi için işveren de, çalışanlar da sorumluluklarının bilincinde olmalıdır. Bu çalışmada, mutfaklarda iş sağlığı ve güvenliği konusunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın amacı; mutfaklarda alınacak iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin işveren, İSG profesyonelleri hem de çalışanlar için rehber olabileceği düşünülmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Mutfakta iş sağlığı ve güvenliği}, volume={14}, number={53}, publisher={Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi}, author={Zeynep Feride OLCAY}, year={2019}, pages={21–34} }
APA
KOPYALA
Zeynep Feride OLCAY. (2019). Mutfakta iş sağlığı ve güvenliği (Vol. 14, pp. 21–34). Vol. 14, pp. 21–34. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi.
MLA
KOPYALA
Zeynep Feride OLCAY. Mutfakta Iş Sağlığı ve Güvenliği. no. 53, Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, 2019, pp. 21–34.