Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Tüplü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Yerlerinin Fidan Randıman ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Yazarlar: Abdulbaki ŞEN, Adem YAĞCI

Cilt 3 , Sayı 1 , 2016 , Sayfalar 22 - 28

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Narince,Yaş kök ağırlığı,Kuru kök ağırlığı,Kök sayısı,Fidan randımanı

Özet: Özet Araştırmada, tüplü asma fidanı üretiminde farklı köklendirme yerlerinin fidan randıman ve kalitesi üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada, 110 R anacı üzerine aşılı Narince üzüm çeşidi masa başında aşılanmış ve 21 gün kaynaştırma odasında bekletilmiştir. Köklendirme yerleri olarak banko, ahşap palet, malç örtü ve ahşap kasalar kullanılmıştır. Aşılı çelikler içlerinde 1:1 oranında perlit ve torf olan 1 litrelik tüplere dikilmiş ve gelişmelerini tamamlamaları beklenmiştir. Gelişimini tamamlayan fidanlarda; kök uzunluğu, kök sayısı, kök gelişim düzeyi, yaş kök ağırlığı, kuru kök ağırlığı, sürgün uzunluğu, toplam randıman, birinci ve ikinci boy fidan randımanı değerleri saptanmıştır. Toplam fidan randımanı bakımından banko uygulamasında yetiştirilen fidanlar (% 94) ile malç örtü uygulamasında yetiştirilen fidanlar (% 91) ön plana çıkarken, I. boy fidan randımanında iseiyi sonuç malç örtü uygulamasından (% 70) elde edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda; köklendirme yeri olarak banko ile malç örtü kullanılan uygulamaların toplam fidan randımanına, malç örtü malzemesi kullanılan uygulamaların ise I. boy fidan randımanı üzerine olumlu etkisinin olduğu saptamıştır. Anahtar kelimeler: Narince, Yaş kök ağırlığı, Kuru kök ağırlığı, Kök sayısı, Fidan randımanı Effects of Different Rooting Places on Seedling Quality and Efficiency in Production of Potted Grapevine Saplings Abstract The effects of different rooting places on sapling performance and quality in propagation of grape wine seedlings were examined in the study. Narince grape cultivar was grafted to 110 R rootstock and was kept 21 days in stratification room. Bench, wooden pallet, mulch cover and wooden crates were used as rooting places. Grafted cuttings were planted into tubes of 1 liter filled with perlit and torf as 1:1 and be supposed to be completing its growth. Root length, number of roots, growth level of root, root fresh and dry weight, shoot length, total performance, first and second grade seedling performance were determined in young plants completing its growth. In terms of total seedling performance the seedling growing in bench had good performance with 94% and in mulch cover application (% 91) in terms of first grade seedling performance the best results were taken from mulch cover application with 70%. As a result of this study the bench and mulch cover application used as rooting place was found to have a positive impact to total seedling performance and mulch cover application had a positive impact to first grade seedling performance. Keywords : Narince, Root fresh weight, Root dry weight, Number of root, Seedling performance  


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2016, title={Tüplü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Yerlerinin Fidan Randıman ve Kalitesi Üzerine Etkileri}, volume={3}, number={1}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Abdulbaki ŞEN,Adem YAĞCI}, year={2016}, pages={22–28} }
APA
KOPYALA
Abdulbaki ŞEN,Adem YAĞCI. (2016). Tüplü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Yerlerinin Fidan Randıman ve Kalitesi Üzerine Etkileri (Vol. 3, pp. 22–28). Vol. 3, pp. 22–28. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Abdulbaki ŞEN,Adem YAĞCI. Tüplü Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Yerlerinin Fidan Randıman ve Kalitesi Üzerine Etkileri. no. 1, Meyve Bilimi, 2016, pp. 22–28.