Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

İlkbaharda Yapraktan Bor Uygulamasının Gemlik Zeytin Çeşidinde Meyve Tutumu Üzerine Etkisi

Yazarlar: Muhammet Ali GÜNDEŞLİ, Yusuf NİKPEYMA

Cilt 3 , Sayı 2 , 2016 , Sayfalar 13 - 19

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Kahramanmaraş bölgesi meyvecilik açısından bir çok ile nasip olmayan ekolojik şartlara sahiptir. İlin her bölgesi adeta bir meyve türü ya da türleri için özelleşmiş gibi bir yapıya sahiptir. Buda tarımsal açıdan oldukça önemlidir. En önemli tarımsal ürünleri, meyve türleri içerisinde; ceviz, üzüm, kayısı, zeytin, elma, badem, kiraz gibi meyve türleri öne çıkmaktadır. Bu araştırmada Gemlik zeytin çeşidinde ilkbaharda çiçeklenmeden 3 hafta önce püskürtülen farklı B konsantrasyonlarının (0–250–500–750 ppm) meyve tutumu üzerine olan etkisi 2 yıl süreyle araştırılmıştır. Araştırmada Gemlik zeytin çeşidinde somak oranı, çiçek oranı, meyve tutumu oranları ve ağaç bası verim ile yaprak B kapsamları belirlenmiştir. İlkbaharda Çiçeklenmeden 3 hafta önce püskürtülen 250 ppm ve 500 ppm B somak sayısını ve çiçek verimliliğini arttırmıştır. 250 ppm B ya da 500 ppm B püskürtülen zeytin ağaçlarında meyve tutumu tanık ağaçlarına göre % 50 oranında bir artış gerçekleşmiştir. Aynı şekilde yapılan B uygulamalarında, 250 ppm ve 500 ppm B uygulamalarıtanık ağaçlarına göre agaç bası verimlerinde yüksek oranlarda artış göstermiştir. Uygulama yapılan ağaçların yaprak B konsantrasyonları tanık ağaçlarınkinden daha yüksek bulunmuştur.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2016, title={İlkbaharda Yapraktan Bor Uygulamasının Gemlik Zeytin Çeşidinde Meyve Tutumu Üzerine Etkisi}, volume={3}, number={2}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Muhammet Ali GÜNDEŞLİ,Yusuf NİKPEYMA}, year={2016}, pages={13–19} }
APA
KOPYALA
Muhammet Ali GÜNDEŞLİ,Yusuf NİKPEYMA. (2016). İlkbaharda Yapraktan Bor Uygulamasının Gemlik Zeytin Çeşidinde Meyve Tutumu Üzerine Etkisi (Vol. 3, pp. 13–19). Vol. 3, pp. 13–19. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Muhammet Ali GÜNDEŞLİ,Yusuf NİKPEYMA. İlkbaharda Yapraktan Bor Uygulamasının Gemlik Zeytin Çeşidinde Meyve Tutumu Üzerine Etkisi. no. 2, Meyve Bilimi, 2016, pp. 13–19.