Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Türkiye'nin İlk Tescilli Kızılcık Çeşitleri

Yazarlar: Nesrin AKTEPE TANGU, Arzu ŞEN

Cilt 1 , Sayı Özel , 2016 , Sayfalar 80 - 84

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Türkiye birçok meyve türünün gen merkezi ve meyvecilik kültürünün beşiğidir. Ülkemiz bu denli derin bir meyvecilik kültürüne sahip olmasına rağmen, birçok meyve türlerinde halen standart yetiştiriciliğe geçilememiştir. Kızılcık da bu meyve türlerindendir. Ülkemiz, pek çok meyve türünün olduğu gibi kızılcığın da anavatanı bölgeleri içerisinde yer alması nedeniyle, zengin bir kızılcık popülasyonuna sahiptir. Bu zengin popülasyon ülkemizde çeşitli seleksiyon çalışmalarıyla taranmıştır. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde yürütülen çalışmalarda ise ilk aşamada Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde kızılcık seleksiyonu yapılmış, ardından Bilecik, Bursa, Çanakkale ve Yalova illerinde seleksiyon tamamlanmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen iki kızılcık tipi 2010 yılında ‘Erolbey 77’ ve ‘Yalçınkaya 77’ isimleriyle tescil edilmiş ve ülkemizin ilk tescilli kızılcık çeşitleri olarak “Milli Çeşit Listesi”ne girmiştir. Çeşitlere ait meyve ağırlığı değerleri sırasıyla 6.85 g ve 6.03 g, et/çekirdek oranı ise 9.87 ve 9.58 olarak belirlenmiştir.  Suda çözünebilir kuru madde içeriğinin  % 15.07 ve 17.61, C vitamini miktarının ise 146.52 ve 168.96 mg/100g olduğu tespit edilmiştir.   Anahtar Kelimeler: Kızılcık, çeşit, seleksiyon, pomoloji


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2016, title={Türkiye’nin İlk Tescilli Kızılcık Çeşitleri}, volume={1}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Nesrin AKTEPE TANGU,Arzu ŞEN}, year={2016}, pages={80–84} }
APA
KOPYALA
Nesrin AKTEPE TANGU,Arzu ŞEN. (2016). Türkiye’nin İlk Tescilli Kızılcık Çeşitleri (Vol. 1, pp. 80–84). Vol. 1, pp. 80–84. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Nesrin AKTEPE TANGU,Arzu ŞEN. Türkiye’nin İlk Tescilli Kızılcık Çeşitleri. Meyve Bilimi, 2016, pp. 80–84.