Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Iğdır İlinde Domates Üretimi ve Pazarlaması

Yazarlar: Yakup Erdal ERTURK, Köksal Karadaş

Cilt 1 , Sayı Özel , 2016 , Sayfalar 33 - 37

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Iğdır ilinde 2015 yılı verileriyle yaklaşık 15.302 da alanda 46.537 ton sofralık domates üretilmektedir. Dekara verimi 3.041 kg’dır. Türkiye toplam sofralık domates ekim alanlarının % 1,22’si Iğdır ilinde bulunurken, sofralık domates üretiminin sadece % 0,57’si Iğdır’da üretilmektedir. Çiftçi kayıt sistemi verilerine göre yaklaşık 400 tarım işletmesinde domates üretimi yapılmaktadır. İşletmeler ürettikleri domatesi büyük oranda tüccara, komisyoncuya, ya da şehir içinde perakende satmakta, ya da taze ve kuru olarak aile içinde tüketmektedirler. Iğdır ilinde üretilen domates çeşitlerinin nakliyeye dayanıklı olmaması ürünün ülke içinde büyük pazarlara dağıtımını engelleyici bir problem olarak görülmektedir. Ayrıca tarım işletmelerinin örgütlenme problemlerinin olması, tarım dışı faaliyetlerin özellikle sınır ticareti ve lojistik faaliyetlerin cazibesi tarımsal faaliyetlere gereken ilgi ve özenin azalması domates üretimini de olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada Iğdır ilinde domates üretiminin pazarlama bileşenlerinin (ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma) yapısı incelenerek, değerlendirmelerde bulunulacaktır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2016, title={Iğdır İlinde Domates Üretimi ve Pazarlaması}, volume={1}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Yakup Erdal ERTURK,Köksal Karadaş}, year={2016}, pages={33–37} }
APA
KOPYALA
Yakup Erdal ERTURK,Köksal Karadaş. (2016). Iğdır İlinde Domates Üretimi ve Pazarlaması (Vol. 1, pp. 33–37). Vol. 1, pp. 33–37. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Yakup Erdal ERTURK,Köksal Karadaş. Iğdır İlinde Domates Üretimi ve Pazarlaması. Meyve Bilimi, 2016, pp. 33–37.