Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Rizobakteri Uygulamalarının Bazı Turunçgil Çöğürlerinin Büyüme ve Gelişme Performansı Üzerine Etkileri

Yazarlar: Tuğçe SELVİ, Ertuğrul TURGUTOĞLU, Ahmet EŞİTKEN, Gizem GÜLER, Mesude Figen DÖNMEZ

Cilt 8 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 30 - 33

Konular:Bitki Bilimleri

DOI:10.51532/meyve.1021047

Anahtar Kelimeler:Citrus,Rootstock,Rhizobacteria,Seedling growth

Özet: Turunçgiller ticari olarak uygun bir anaç üzerine aşı yapılarak çoğaltılmaktadır. Anaçlar, biyotik/abiyotik stres faktörlerinin bulunduğu koşullarda yetiştiriciliğe olanak sağlayarak dünya’da Turunçgil yetiştiriciliğinin gelişmesine önemli katkılar sağlamıştır. Bu çalışmada, farklı rizobakteri türlerinin (Rhizobium sp. SY-55, Bacillus sp. SK-63 ve Herbaspirillum sp. SY-48) bazı turunçgil (Troyer sitranjı ve Yerli turunç) çöğürlerinin büyüme ve gelişme performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada, tohumlara ekim öncesi bakteri uygulaması yapılmıştır. Uygulamadan 8 ay sonra bitki gelişim parametreleri (bitki boyu, gövde çapı, kök uzunluğu, kök yaş ve kuru ağırlığı) ile ilgili ölçümler yapılmıştır. Sonuçlara göre, bakteri uygulaması yapılan Yerli turunç anaçlarında bitki boyunun, kontrol uygulamasına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Gövde çapının ise bakteri uygulaması yapılan Troyer sitranjı ve Yerli turunç anaçlarında daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca kök uzunluğu ile kök yaş-kuru ağırlığı da kontrol uygulamasına göre daha yüksek bulunmuştur. Araştırma sonucunda, bitki büyümesini destekleyen bakterilerin, turunçgil anaçlarının gelişimini hızlandırmada ve fidan üretim süresini kısaltmada olumlu etkileri olduğu belirlenmiştir. Buna ilave olarak bakteri uygulaması, ekonomik ve çevresel avantajlar yanında tarımsal girdilerin kullanımını azaltma imkânı sağlamaktadır. Aynı zamanda turunçgil yetiştiriciliğini daha sürdürülebilir hale getirilebileceği öngörülmektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Rizobakteri Uygulamalarının Bazı Turunçgil Çöğürlerinin Büyüme ve Gelişme Performansı Üzerine Etkileri}, volume={8}, number={30–33}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Tuğçe SELVİ,Ertuğrul TURGUTOĞLU,Ahmet EŞİTKEN,Gizem GÜLER,Mesude Figen DÖNMEZ}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Tuğçe SELVİ,Ertuğrul TURGUTOĞLU,Ahmet EŞİTKEN,Gizem GÜLER,Mesude Figen DÖNMEZ. (2021). Rizobakteri Uygulamalarının Bazı Turunçgil Çöğürlerinin Büyüme ve Gelişme Performansı Üzerine Etkileri (Vol. 8). Vol. 8. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Tuğçe SELVİ,Ertuğrul TURGUTOĞLU,Ahmet EŞİTKEN,Gizem GÜLER,Mesude Figen DÖNMEZ. Rizobakteri Uygulamalarının Bazı Turunçgil Çöğürlerinin Büyüme ve Gelişme Performansı Üzerine Etkileri. no. 30–33, Meyve Bilimi, 2021.