Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Guava (Psidium Guajava L.) Yetiştiriciliğine Genel Bir Bakış

Yazarlar: Gizem GÜLER, Hamide GÜBBÜK, Berkay ÇELİK

Cilt 8 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 23 - 29

Konular:Bitki Bilimleri

DOI:10.51532/meyve.1024692

Anahtar Kelimeler:Psidium guajava L.,Adaptasyon,Ekoloji,Tropik elma,Vitamin C

Özet: Guava (Psidium guajava L.), dünyada nemli tropikten subtropik koşullara kadar çok geniş bir ekolojide yetiştirilmektedir. Türkiye’de ise Akdeniz bölgesinin sahil kesiminde hobi ve kısmen de ticari olarak yetiştirilmeye başlamıştır. Ticari yetiştiricilik, Mersin’in Silifke, Antalya’nın ise Gazipaşa ve Alanya ilçelerinde yaygındır. Bununla birlikte, yola dayanımının sınırlı olması, bu meyve türünün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gıda endüstrisinde değerlendirilmesini gündeme getirmiştir. Gıda endüstrisinde aroma, reçel, marmelat ve meyve suyu sanayinde kullanılma şansı bulunmaktadır. Bu nedenle hazırlanan bu derlemede, guavanın morfolojik ve biyolojik özellikleri, ekolojik istekleri, önemli çeşitleri, çoğaltma yöntemleri, kültürel uygulamalar, besin değeri, kullanım alanları, sağlık açısından önemi, derim ve depolama vb. konulara yer verilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Guava (Psidium Guajava L.) Yetiştiriciliğine Genel Bir Bakış}, volume={8}, number={23–29}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Gizem GÜLER,Hamide GÜBBÜK,Berkay ÇELİK}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Gizem GÜLER,Hamide GÜBBÜK,Berkay ÇELİK. (2021). Guava (Psidium Guajava L.) Yetiştiriciliğine Genel Bir Bakış (Vol. 8). Vol. 8. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Gizem GÜLER,Hamide GÜBBÜK,Berkay ÇELİK. Guava (Psidium Guajava L.) Yetiştiriciliğine Genel Bir Bakış. no. 23–29, Meyve Bilimi, 2021.