Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Hasat sonrası 1-MCP uygulamalarının Starking Delicious Elma Çeşidinde Depolama ve Raf Ömrü Üzerine Olan Etkisi

Yazarlar: Atakan GÜNEYLİ, Cemile Ebru ONURSAL, Tuba SEÇMEN, Seda SEVİNÇ ÜZÜMCÜ

Cilt 6 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 15 - 28

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Starking Delicious,Elma,1-Methylcyclopropene,Muhafaza,Mahaan

Özet: Optimum zamanda hasat edilen meyvelere 10°C sıcaklıkta 24 saat süreyle farklı dozlarda 1-MCP uygulamaları [Kontrol; 156,25 ppb; 312,5 ppb; 625 ppb] yapılmıştır. Meyve örnekleri normal atmosfer (NA) depolarda 0±0.5o C sıcaklık ve %90±5 oransal nem koşullarında, 120 gün süreyle depolanmışlardır. Soğuk depodan 1 ay aralıklarla çıkartılan meyvelerde ağırlık kaybı, meyve kabuk rengi, sertlik, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik, solunum oranı ve etilen üretimi analizleri yapılmıştır. Uygulamaların raf ömrü üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla soğuk depodan çıkarılan meyveler 7 gün 20°C sıcaklık ve %60±5 oransal nemdebekletildikten sonra ve aynı kalite analizleri yapılmıştır. 1-MCP uygulmaları depolama süresince ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, meyve rengi, meyvenin etilen üretim miktarı, meyvenin solunum hızı üzerine etkili olmuştur. Genel olarak, sonuçlar 1-MCP'nin depolama sırasında elma kalitesini koruma da önemli etkiye sahip olduğunu göstermektedir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Hasat sonrası 1-MCP uygulamalarının Starking Delicious Elma Çeşidinde Depolama ve Raf Ömrü Üzerine Olan Etkisi}, volume={6}, number={1}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Atakan GÜNEYLİ,Cemile Ebru ONURSAL,Tuba SEÇMEN,Seda SEVİNÇ ÜZÜMCÜ}, year={2019}, pages={15–28} }
APA
KOPYALA
Atakan GÜNEYLİ,Cemile Ebru ONURSAL,Tuba SEÇMEN,Seda SEVİNÇ ÜZÜMCÜ. (2019). Hasat sonrası 1-MCP uygulamalarının Starking Delicious Elma Çeşidinde Depolama ve Raf Ömrü Üzerine Olan Etkisi (Vol. 6, pp. 15–28). Vol. 6, pp. 15–28. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Atakan GÜNEYLİ,Cemile Ebru ONURSAL,Tuba SEÇMEN,Seda SEVİNÇ ÜZÜMCÜ. Hasat Sonrası 1-MCP Uygulamalarının Starking Delicious Elma Çeşidinde Depolama ve Raf Ömrü Üzerine Olan Etkisi. no. 1, Meyve Bilimi, 2019, pp. 15–28.