Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

'Hayward' Kivi Çeşidinde Kontrollü Atmosfer ve 1-Methylcyclopropene (1-MCP) Kombinasyonunun Meyve Kalitesi ve Muhafazası Üzerine Etkileri

Yazarlar: Adem DOĞAN, Mehmet Seçkin KURUBAŞ, Mustafa ERKAN

Cilt 2 , Sayı Özel , 2017 , Sayfalar 0 - 0

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Bu çalışmada,  625 ppb dozunda 1-Methylcyclopropene (1-MCP) uygulaması ve kontrollü atmosfer (KA)'de depolama (%1 O2 : %3 CO2) + 1-MCP kombinasyonunun (625 ppb) ‘Hayward’ kivi çeşidinin derim sonrası dayanımı ve meyve kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, optimal derim zamanında derilen kiviler farklı muhafaza ortamlarında depolamalar için 3 farklı gruba (Kontrol, 1-MCP, KA+1-MCP) ayrılmıştır. Farklı derim sonrası uygulamaları yapılan tüm meyveler 0°C sıcaklık ve %90-95 oransal nemde 180 gün süreyle depolanmıştır. Değişik muhafaza ortamlarından 60’ar gün aralıklarla alınan meyve örneklerinde etilen üretimi, ağırlık kaybı, suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM), titre edilebilir asit miktarı (TEA), meyve et rengi (C* ve h°) değişimleri ile muhafaza sırasında ortaya çıkan pazarlanamaz meyve miktarları belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, 1-MCP + KA ortamında depolanan meyvelerde diğer muhafaza ortamlarına göre daha düşük oranlarda etilen üretimi ile ağırlık kaybı meydana gelmiş ve pazarlanabilir meyve miktarı daha yüksek bulunmuştur. Bu ortamda depolanan meyveler muhafaza sonunda daha yüksek meyve eti sertliği, TEA miktarı, h°  değeri ve C* değerlerine sahip olmuşlardır. Sonuç olarak, kivilerin  %1 O2 : %3 CO2 içeren KA + 625 ppb 1-MCP uygulaması yapılarak kalitelerinde fazla bir değişim olmadan 180 gün süreyle başarılı bir şekilde depolanabileceği tespit edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={“Hayward” Kivi Çeşidinde Kontrollü Atmosfer ve 1-Methylcyclopropene (1-MCP) Kombinasyonunun Meyve Kalitesi ve Muhafazası Üzerine Etkileri}, volume={2}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Adem DOĞAN,Mehmet Seçkin KURUBAŞ,Mustafa ERKAN}, year={2017}, pages={0–0} }
APA
KOPYALA
Adem DOĞAN,Mehmet Seçkin KURUBAŞ,Mustafa ERKAN. (2017). “Hayward” Kivi Çeşidinde Kontrollü Atmosfer ve 1-Methylcyclopropene (1-MCP) Kombinasyonunun Meyve Kalitesi ve Muhafazası Üzerine Etkileri (Vol. 2, pp. 0–0). Vol. 2, pp. 0–0. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Adem DOĞAN,Mehmet Seçkin KURUBAŞ,Mustafa ERKAN. “Hayward” Kivi Çeşidinde Kontrollü Atmosfer ve 1-Methylcyclopropene (1-MCP) Kombinasyonunun Meyve Kalitesi ve Muhafazası Üzerine Etkileri. Meyve Bilimi, 2017, pp. 0–0.