Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Kalsiyum Uygulamasının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Fizyolojik ve Patolojik Bozukluklar ile Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi

Yazarlar: Bilge TÜRK, Fatih ŞEN

Cilt 2 , Sayı Özel , 2017 , Sayfalar 0 - 0

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Çalışma, kalsiyum (Ca) uygulamasının ‘Hicaznar’ nar (Punica granatum L.) meyvelerinde depolama süresince görülen kayıplara ve kalite değişimlerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Nar ağaçlarına Ca uygulamaları; a) Altı kez (bir kez topraktan 50 g CaNO3 ağaç-1 ve 5 kez yapraktan %0.35 CaO), b) İki kez (yapraktan %0.35 CaO) ve c) Uygulama yapılmayanlar (kontrol) olmak üzere üç farklı şekilde yapılmıştır. Nar meyveleri modifiye atmosfer ambalajlarına konup, ön soğutma yapılarak ambalajların ağzı kapatılmıştır. Nar meyveleri 6±0.5°C sıcaklık ve %90 oransal nemde 5 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Ca uygulaması nar meyvelerinin kabuk ve tanesindeki Ca miktarını arttırmıştır. Depolama süresinin ilerlemesiyle özellikle 6 kez Ca uygulaması ağırlık kaybı ve iç zar kahverengileşmesini azaltıcı, toplam fenol miktarını ise arttırıcı yönde etkili olmuştur. Ca uygulamaları depolama sonunda çürüklük gelişimini azaltmış, 6 kez, 2 kez Ca uygulaması ve kontroldeki çürüklük gelişimi sırasıyla %6.3, %7.5 ve %12.5 olarak saptanmıştır. Nar meyvelerinin kabuk ve tane rengine, antioksidan aktivitesi, toplam suda çözünür kuru madde ve asit miktarına Ca uygulamalarının etkisi kontrole benzerlik göstermiştir. Sonuçlar, özellikle 6 kez Ca uygulanan nar meyvelerinin kalitelerini koruyarak daha az kayıpla 5 ay depolanabileceğini göstermiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Kalsiyum Uygulamasının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Fizyolojik ve Patolojik Bozukluklar ile Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi}, volume={2}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Bilge TÜRK,Fatih ŞEN}, year={2017}, pages={0–0} }
APA
KOPYALA
Bilge TÜRK,Fatih ŞEN. (2017). Kalsiyum Uygulamasının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Fizyolojik ve Patolojik Bozukluklar ile Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi (Vol. 2, pp. 0–0). Vol. 2, pp. 0–0. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Bilge TÜRK,Fatih ŞEN. Kalsiyum Uygulamasının Depolama Süresince Nar Meyvelerinin Fizyolojik ve Patolojik Bozukluklar Ile Kalitesine Etkilerinin Belirlenmesi. Meyve Bilimi, 2017, pp. 0–0.