Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri

Yazarlar: Erdal AĞLAR, Lynn Edwards LONG, Onur SARAÇOĞLU, Kenan YILDIZ

Cilt 2 , Sayı Özel , 2017 , Sayfalar 0 - 0

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Çalışma 2015 yılında Tokat ilinde yürütülmüştür. Kirazda hasat sonrası depo ömrü üzerine kalsiyum, meyve olgunluk aşaması, hasatta meyveyi nemli materyal ile kapama ve meyvelere soğuk uygulaması gibi uygulamaların etkisini tespit etmek amacıyla yapılan çalışmada, bitkisel materyal olarak Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Uygulama Bahçesinde Gisela 6 anacı üzerine aşılı 0900 Ziraat çeşidine ait 7 yaşındaki ağaçlar kullanılmıştır. Çalışmada 4 farklı uygulama yapılmıştır. 1. Kalsiyum uygulaması; kalsiyum % 0.05 lik çözelti şeklinde ben düşme döneminden hasatta bir hafta önceki zaman aralığında dört kez uygulanmıştır. 2. Meyve olgunluğu ;  Meyveler CTIFL renk ve büyüklük skala kartı kullanılarak 3, 4, 5 ve 6 renk değerlerinde hasat edilmişlerdir. 3. Nemli materyal ile kapamak; Hasat sırasında toplanan meyveler bir kovanın üzeri nemli bez ile örtülmüş diğer kova ise açık bırakılmıştır. 4. Soğuk uygulaması; hasat edilen meyveler direk soğuk hava deposuna (10 C°) konulmuş, daha sonra 1 saat, 2 saat, 4 saat ve 6 saat olmak üzere dört farklı zamanda değerlendirilmişlerdir. Tüm uygulamalar için meyvelerde hasatta ve 14 gün depolamadan sonra kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla gerekli analizler yapılmıştır.  Yapılan analizler sonucunda kalsiyum uygulamasının depolamada kalite kayıplarını azalttığı tespit edilmiştir.  CTIFL 3 sakala değerinde toplanan meyvelerin gerek hasattan sonra ve gerekse 14 gün depolamadan sonra daha dayanıklı olduğu, skala değeri artıkça dayanıklılığın azaldığı belirlenmiştir. Nemli bezle örtülen meyvelerin kontrole oranla daha dayanıklı olduğu gözlenmiştir. Ancak soğukta bekletme süreleri arasında oluşan fark istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri}, volume={2}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Erdal AĞLAR,Lynn Edwards LONG,Onur SARAÇOĞLU,Kenan YILDIZ}, year={2017}, pages={0–0} }
APA
KOPYALA
Erdal AĞLAR,Lynn Edwards LONG,Onur SARAÇOĞLU,Kenan YILDIZ. (2017). Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri (Vol. 2, pp. 0–0). Vol. 2, pp. 0–0. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Erdal AĞLAR,Lynn Edwards LONG,Onur SARAÇOĞLU,Kenan YILDIZ. Kirazda Olgunluk Aşamasını, Kalsiyum, Soğuk ve Nem Uygulamalarının Hasat Sonrası Kalite Kayıpları Üzerine Etkileri. Meyve Bilimi, 2017, pp. 0–0.