Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Meyve Islahında Tüketici-Kalite-Duyusal Analiz İlişkileri ve Önemi

Yazarlar: Fatma Pınar ÖZTÜRK, Emel KAÇAL, Dilek KARAMÜRSEL, Esra GÜVEN ÇAPANOĞLU, Perihan KENDİRCİ, Gökhan ÖZTÜRK

Cilt 6 , Sayı 2 , 2019 , Sayfalar 45 - 51

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Pazarlama,Tüketici beğenisi,Dışsal kalite,Içsel kalite

Özet: Yeni çeşit geliştirme, Dünyada meyvecilik sektörünün önemli rekabet kriterlerindendir. Geç kalınmış olmakla beraber Türkiye’de de birçok türde ıslah çalışmaları yürütülmeye başlanmıştır. Yoğun emek ve gayret gerektiren ıslah çalışmalarının başarısını, geliştirilen yeni çeşidin piyasada yer bulması belirlemektedir. Günümüz pazar koşullarında tüketici tarafından beğenilmeyen bir ürünün piyasada var olması mümkün değildir. Çalışmalar, meyvecilikte “kalite”nin tüketici beğenisini oluşturanönemli kavram olduğunu göstermektedir. Bu nedenle “tüketici beğenisini oluşturan kalite özelliklerinin ne olduğunun anlaşılması” genotiplerin seçimi için büyük önem arz etmektedir. Duyusal Analizler, ıslah programlarında yeni çeşit değerlendirmelerinde ve tüketici eğilimlerini belirlemede kullanılan oldukça destekleyici çalışmalardır. Pek çok meyve türünde pek çok ülke ve bölge için tüketici beğenisinin belirlendiği çalışmalar mevcuttur. Ancak ulusal ya da uluslararası literatürde, üzüm ve armut dışında herhangi bir meyve türü için Türkiye’deki tüketicilerin beğenisinin belirlendiği çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmada konu ile ilgili yerli-yabancı literatür incelenmiş, mevcut durum göz önünde bulundurularak tartışılmış ve sorunlar belirlenmiş; araştırıcıların meyve ıslahında tüketici-kalite-duyusal analiz ilişkilerine ve önemine dikkatlerini çekmek amaçlanmıştır. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Meyve Islahında Tüketici-Kalite-Duyusal Analiz İlişkileri ve Önemi}, volume={6}, number={2}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Fatma Pınar ÖZTÜRK,Emel KAÇAL,Dilek KARAMÜRSEL,Esra GÜVEN ÇAPANOĞLU,Perihan KENDİRCİ,Gökhan ÖZTÜRK}, year={2019}, pages={45–51} }
APA
KOPYALA
Fatma Pınar ÖZTÜRK,Emel KAÇAL,Dilek KARAMÜRSEL,Esra GÜVEN ÇAPANOĞLU,Perihan KENDİRCİ,Gökhan ÖZTÜRK. (2019). Meyve Islahında Tüketici-Kalite-Duyusal Analiz İlişkileri ve Önemi (Vol. 6, pp. 45–51). Vol. 6, pp. 45–51. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Fatma Pınar ÖZTÜRK,Emel KAÇAL,Dilek KARAMÜRSEL,Esra GÜVEN ÇAPANOĞLU,Perihan KENDİRCİ,Gökhan ÖZTÜRK. Meyve Islahında Tüketici-Kalite-Duyusal Analiz İlişkileri ve Önemi. no. 2, Meyve Bilimi, 2019, pp. 45–51.