Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Erikte Salisilik Asit Uygulamalarının Soğukta Depolama Süresince Kalite Değişimlerine Etkisi

Yazarlar: Ferhan SABIR

Cilt 2 , Sayı Özel , 2017 , Sayfalar 0 - 0

Konular:-

Anahtar Kelimeler:-

Özet: Salisilik asidin derim sonrasında etilen sentezi ve hareketini engelleyerek bahçe ürünlerinin muhafaza süresini uzattığı ve kaliteyi korumada etkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada derim sonrası farklı dozlardaki salisilik asit uygulamalarının erikte soğukta depolama süresince muhafaza süresi ve kalitesine etkileri araştırılmıştır. Ticari olum aşamasında hasat edilen meyveler 5 gruba ayrılmış ve 0.5, 1.0, 1.5 ve 2.0 mM salisilik asit içeren çözeltilere 10 dakika süreyle batırılmıştır. Kontrol grubu meyveler ise aynı koşullarda saf suya batırılmıştır. Uygulama sonrası meyveler, üzerindeki fazla suyun uzaklaştırılması için 30 dakika oda koşullarında (20°C) kurutulmuştur. Uygulama yapılmış tüm meyveler 1°C ve %90 oransal nem içeren depolarda 3 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Muhafaza süresince 15 gün aralıklarla alınan örneklerde ağırlık kaybı, meyve eti ve kabuk rengi, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik ve toplam fenol miktarı belirlenmiştir. Muhafaza süresi sonunda salisilik asidin bütün dozlarının kontrol ile karşılaştırıldığında ağırlık kaybının azaltılması ve meyve eti sertliği, meyve kabuk ve meyve eti rengi, asitlik ve toplam fenol miktarının korunmasında etkili olduğu belirlenmiştir. Salisilik asit dozları içerinde ise 1.5 mM uygulamasının diğer dozlara oranla daha etkili bir uygulama olduğu saptanmıştır. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde 1.5 mM salisilik asit uygulamasının soğukta muhafaza süresince erikte kalite özelliklerini korumada etkili sonuçlar verdiği belirlenmiştir. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Erikte Salisilik Asit Uygulamalarının Soğukta Depolama Süresince Kalite Değişimlerine Etkisi}, volume={2}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Ferhan SABIR}, year={2017}, pages={0–0} }
APA
KOPYALA
Ferhan SABIR. (2017). Erikte Salisilik Asit Uygulamalarının Soğukta Depolama Süresince Kalite Değişimlerine Etkisi (Vol. 2, pp. 0–0). Vol. 2, pp. 0–0. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Ferhan SABIR. Erikte Salisilik Asit Uygulamalarının Soğukta Depolama Süresince Kalite Değişimlerine Etkisi. Meyve Bilimi, 2017, pp. 0–0.