Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Su Stresinin Armut Yetiştiriciliğinde Kullanılan Anaçlarda Morfolojik Değişimler Üzerine Etkileri

Yazarlar: İbrahim GÜR, Bekir ŞAN

Cilt 4 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 17 - 22

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Armut,Kuraklık,Stres,Anaç,Morfolojik özellik

Özet: Kuraklık birçok fizyolojik ve biyokimyasal olayı olumsuz etkileyerek verim ve kalitede önemli kayıplara neden olur. Bitkiler bu olumsuz koşullara uyum sağlayabilmek için bazı tolerans mekanizmaları geliştirmektedirler. Dünya üzerinde gittikçe etkisini artıran kuraklık ile baş edebilmek için bitkilerdeki bu tolerans mekanizmalarının incelenerek dayanıklı anaç ve çeşitlerin belirlenmesi gerekmektedir.  Bu çalışma 2015 ve 2016 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmada armut yetiştiriciliğinde kullanılan yabani armut çöğürü, Ba 29, Farold 40, OHxF 333 ve Fox 11 anaçlarına farklı düzeylerde su kısıtı uygulanmış ve bunun sonucunda bitkilerde ortaya çıkan zararlanma derecesi, bitki boyu, yaprak alanı ve yaş kök ağırlığı gibi morfolojik değişimler belirlenmiştir. Sera içerisinde 12 litrelik saksılara dikilen 1 yaşlı bitkilere % 100 (kontrol), % 50 ve % 25 olmak üzere 3 farklı su kısıtı uygulanmıştır. Stres uygulamalarına Temmuz ayında başlanmış ve bitkilerde stresten kaynaklanan kurumaların görüldüğü dönemde son verilmiştir. Çalışma sonunda su kısıtı miktarının artmasıyla her iki yılda da zararlanma derecesinin arttığı, bitki boyu, yaprak alanı ve yaş kök ağırlığı değerlerinin ise azaldığı tespit edilmiştir. Denemenin yürütüldüğü yıllara ait sonuçlar dikkate alındığında denemede yer alan anaçlar arasında kuraklık stresinedayanıklı anaçların Ba 29 ve OHxF 333 olduğu belirlenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Su Stresinin Armut Yetiştiriciliğinde Kullanılan Anaçlarda Morfolojik Değişimler Üzerine Etkileri}, volume={4}, number={1}, publisher={Meyve Bilimi}, author={İbrahim GÜR,Bekir ŞAN}, year={2017}, pages={17–22} }
APA
KOPYALA
İbrahim GÜR,Bekir ŞAN. (2017). Su Stresinin Armut Yetiştiriciliğinde Kullanılan Anaçlarda Morfolojik Değişimler Üzerine Etkileri (Vol. 4, pp. 17–22). Vol. 4, pp. 17–22. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
İbrahim GÜR,Bekir ŞAN. Su Stresinin Armut Yetiştiriciliğinde Kullanılan Anaçlarda Morfolojik Değişimler Üzerine Etkileri. no. 1, Meyve Bilimi, 2017, pp. 17–22.