Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri

Yazarlar: Atilla ÇAKIR, Beye YÜCEL

Cilt 4 , Sayı 1 , 2017 , Sayfalar 1 - 5

Konular:Fen

Anahtar Kelimeler:Aşılı tüplü asma fidanı,Köklendirme ortamı,Fidan randımanı

Özet: Bu çalışma, 2015 yılında, Şanlıurfa ili Akçakale ilçesi yolu üzerinde bulunan GAP Fidancılık tarım işletmesi bağı ve seralarında yürütülmüştür. Çalışmada, Tüplü (Kaplı) asma fidanı üretiminde iki (2) farklı köklendirme ortamı; karışım (perlit+cocopit+torf) ve jiffy (5.5 x15.0 cm ebatlarında) kullanılmıştır. Bitkisel materyal olarak 1103 Paulsen Amerikan asma anacı üzerine aşılı Narince ve Kalecik Karası üzüm çeşitleri kullanılmıştır. Jiffy ortamına dikilmiş kalecik karası/1103 P kombinasyonundaki çeliklerde fidan randımanı %100 iken, Kalecik Karası/1103 P kombinasyonunun ise aynı karışım ortamındaki fidan randımanı % 93.3 olarak tespit edilmiştir. Narince/1103 P kombinasyonunun jiffy köklendirme ortamındaki fidan randımanı %90.0 iken, karışım ortamına dikilmiş söz konusu kombinasyonun fidan randımanı ise %80.0 olarak tespit edilmiştir. Fidan randımanı bakımındaniyi sonuçlar hem jiffy (%100), hem de karışım ortamından olmak üzere (%93.3) 1103P/Kalecik Karası üzüm çeşidi kombinasyonundan elde edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2017, title={Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri}, volume={4}, number={1}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Atilla ÇAKIR,Bedriye YÜCEL}, year={2017}, pages={1–5} }
APA
KOPYALA
Atilla ÇAKIR,Bedriye YÜCEL. (2017). Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri (Vol. 4, pp. 1–5). Vol. 4, pp. 1–5. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Atilla ÇAKIR,Bedriye YÜCEL. Aşılı Tüplü (Kaplı) Asma Fidanı Üretiminde Farklı Köklendirme Ortamlarının Fidan Randımanı Üzerine Etkileri. no. 1, Meyve Bilimi, 2017, pp. 1–5.