Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Farklı Malç Tiplerinin Sofralık Kayısılarda Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri

Yazarlar: Aytekin POLAT, Burcu YAMAN

Cilt 1 , Sayı 1 , 2013 , Sayfalar 46 - 51

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Kayısı,Çeşit,Malç uygulamaları,Pomoloji,Meyve kalitesi

Özet: Denemede, ‘Ninfa’, ‘Bebeco’, ‘Aurora’ ve ‘Roksana’ kayısı çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma materyalini oluşturan çeşitler, çöğür anacı üzerine aşılı bir yıllık fidanlar olarak 2006 yılında 3 x 6 m ara ile dikilmiştir. Fidanlar dikiminden itibaren damla sulama sistemi ile sulanmıştır. Çalışmada, 4 uygulama (Kontrol, saydam plastik malç, buğday samanı, saydam plastik+ buğday samanı), yapılmıştır. Plastik malç olarak 0.02 mm (UV+AB) kalınlığında, 1.60 cm eninde saydam plastik örtü kullanılmıştır. Deneme, her yinelemede 1 ağaç olacak şekilde 5 yinelemeli olarak, Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre kurulmuştur. Çeşitlerin meyve kalitesini belirlemek için, her çeşitten toplam 50 meyve alınmış ve bunlarda; meyve ağırlığı (g), meyve boyutları(mm), suda çözünebilir kuru madde oranı (SÇKM) (%), titre edilebilir toplam asitlik (%) ve pH gibi fiziksel ve kimyasal ölçüm ve analizler yapılmıştır. 2010-2011 yılları ortalamasına göre, meyve ağırlığı, meyve boyu ve meyve yüksekliği bakımından plastik ve plastik+saman malç uygulamalarından, kontrole göre daha yüksek değerler elde edilmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2013, title={Farklı Malç Tiplerinin Sofralık Kayısılarda Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri}, volume={1}, number={1}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Aytekin POLAT,Burcu YAMAN}, year={2013}, pages={46–51} }
APA
KOPYALA
Aytekin POLAT,Burcu YAMAN. (2013). Farklı Malç Tiplerinin Sofralık Kayısılarda Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri (Vol. 1, pp. 46–51). Vol. 1, pp. 46–51. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Aytekin POLAT,Burcu YAMAN. Farklı Malç Tiplerinin Sofralık Kayısılarda Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. no. 1, Meyve Bilimi, 2013, pp. 46–51.