Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Konya İlinde Dış Mekân Süs Bitkileri Üretiminin Brüt Kar Analizi*

Yazarlar: Yusuf ÇELİK

Cilt 1 , Sayı 2 , 2014 , Sayfalar 45 - 54

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Outdoor ornamental plants,Variable cost,Gross profit,Konya province.

Özet: Bu çalışmanın amacı, Konya ilinde dış mekân süs bitkileri üretiminin brüt kar analizini yapmaktır. Araştırmanın ana materyalini, Konya ilinde faaliyette bulunan 16 işletmeden anket yöntemi ile elde edilen birincil veriler, konu ile ilgili yapılmış çalışmalar ve ilgili istatistikler oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarına göre Konya ilinde dış mekân süs bitkileri Türkiye genelindeki gelişmelere paralel olarak gelişme eğilimine girmiştir. Son 10 yılda ilde dış mekân süs bitkisi üreten işletme sayısı % 50 oranında artmıştır. Yapılan brüt kar analizinde, ibreli dış mekân süs bitkilerinden Pinus nigra (karaçam), Cedrus libani (sedir) ve Picea pungens (mavi ladin) için yıllık ortalama brüt kar 1.870,84 TL, 2.698,75 TL, 3.241,94 TL ve brüt kar marjı ise % 56,25, % 64,92, % 71,65 olarak tespit edilmiştir. Yapraklı dış mekân süs bitkilerinden ise Aesculus hippocastanum (atkestanesi), Prunus cerasifera (süs eriği) ve Acer negundo (akçaağaç) için yıllık ortalama brüt kar 4.883,40 TL, 6.960,17 TL, 3.166,45 TL ve brüt kar marjı ise % 77,09, % 83,71, % 66,65 olarak tespit edilmiştir. İncelenen işletmelerde üretilen dış mekân süs bitkilerinin, Konya ilinde üretimi yapılan diğer tek yıllık ve çok yıllık tarımsal ürünlere göre daha karlı olduğu belirlenmiştir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2014, title={Konya İlinde Dış Mekân Süs Bitkileri Üretiminin Brüt Kar Analizi*}, volume={1}, number={2}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Yusuf ÇELİK}, year={2014}, pages={45–54} }
APA
KOPYALA
Yusuf ÇELİK. (2014). Konya İlinde Dış Mekân Süs Bitkileri Üretiminin Brüt Kar Analizi* (Vol. 1, pp. 45–54). Vol. 1, pp. 45–54. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Yusuf ÇELİK. Konya İlinde Dış Mekân Süs Bitkileri Üretiminin Brüt Kar Analizi*. no. 2, Meyve Bilimi, 2014, pp. 45–54.