Meyve Bilimi

Meyve Bilimi

Bazı Üzüm Çeşitlerinin Mecitözü/Çorum Koşullarında Fenolojik Özelikleri Ve Etkili Sıcaklık Toplamı (EST) Değerlerinin Belirlenmesi

Yazarlar: Rüstem CANGİ, Ergün DEMİR

Cilt 6 , Sayı 2 , 2019 , Sayfalar 29 - 35

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Boğazkere,Öküzgözü,Etkili sıcaklık toplamı,Bdüşme

Özet: Sıcaklık (yüksek ve düşük) dünyanın farklı yerlerinde üzümlerin büyümesi ve üretimi içinsınırlayıcı ekolojik faktörlerden biridir. Vitis vinifera L. çeşitlerinde, optimum olgunlaşmayı sağlamak için belirli bir toplam ısı gereksinimi gerekir. Bu çalışma, 2017 ve 2018 yıllarında Mecitözü'nde (Çorum) yetiştirilen Hasandede, Öküzgözü, Boğazkere ve Horoz Karası üzüm çeşitlerinin fenolojik özellikleri ve etkili sıcaklık toplamlarını (gün-derece) belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2010 yılında tesis edilmiş üretici bağında gerçekleştirilmiştir.  Üzüm çeşitlerinin farklı fenolojik safhalarına ait tarihler çeşitlere ve yıllara göre değişmiştir. En erken olgunlaşan çeşit Hasandede,geç olgunlaşan çeşit ise Boğazkere çeşidi olmuştur. Tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen süre 87 (Hasandede) ile 116-117 (Boğazkere, Öküzgözü) arasında değişmiştir. Uyanma-olgunlaşma döneminde etkili sıcaklık toplamı (EST) Hasandede'de 1553 gün-derece, Boğazkere'de 1643gün-derece olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, Öküzgözü, Boğazkere ve Horoz Karası çeşitlerinin Mecitözü 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={Bazı Üzüm Çeşitlerinin Mecitözü/Çorum Koşullarında Fenolojik Özelikleri Ve Etkili Sıcaklık Toplamı (EST) Değerlerinin Belirlenmesi}, volume={6}, number={2}, publisher={Meyve Bilimi}, author={Rüstem CANGİ,Ergün DEMİR}, year={2019}, pages={29–35} }
APA
KOPYALA
Rüstem CANGİ,Ergün DEMİR. (2019). Bazı Üzüm Çeşitlerinin Mecitözü/Çorum Koşullarında Fenolojik Özelikleri Ve Etkili Sıcaklık Toplamı (EST) Değerlerinin Belirlenmesi (Vol. 6, pp. 29–35). Vol. 6, pp. 29–35. Meyve Bilimi.
MLA
KOPYALA
Rüstem CANGİ,Ergün DEMİR. Bazı Üzüm Çeşitlerinin Mecitözü/Çorum Koşullarında Fenolojik Özelikleri Ve Etkili Sıcaklık Toplamı (EST) Değerlerinin Belirlenmesi. no. 2, Meyve Bilimi, 2019, pp. 29–35.