Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemleri Dergisi

Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemleri Dergisi

OpenStreetMap Binalarının Mekansal Doğruluğunun Analiz Edilmesi

Yazarlar: Kadir Can KÜÇÜK, Berk ANBAROĞLU

Cilt 1 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 5 - 13

Konular:-

Anahtar Kelimeler:OpenStreetMap,TOPOVT,Bina,Veri kalitesi,Açık kaynak,Coğrafi bilgi sistemi

Özet: Bu makalenin amacı, OpenStreetMap(OSM)’nin mekânsal doğruluğunu Türkiye Topoğrafik Vektör Veri Tabanı (TOPOVT)’ye göre ‘büyük bina’ katmanı kapsamında analiz etmektir. Açık bir platform olduğu için, isteyen herkes OSM’ye erişebilir, coğrafi veri ekleyebilir ve coğrafi veriyi güncelleyebilir. Bağlayıcı bir standardı olmadığından, OSM’nin mekânsal doğruluğunun değerlendirilmesi açık bir araştırma konusudur. Diğer taraftan TOPOVT, Harita Genel Müdürlüğü tarafından standart bir prosedür izlenerek 1:25000 veya daha büyük ölçekte üretilmektedir ve referans veri seti konumundadır. TOPOVT’yi güncellemek masraflı bir işlemdir ve ancak belirli zaman aralıklarında gerçekleştirilebilmektedir. TOPOVT’de güncellenecek yerlerin otomatik tespiti toplam maliyeti düşürecek etkin bir işlem olacaktır. Bu işlemin ön koşulu da, OSM verisinin mekânsal doğruluğunu analiz etmektir. Dolayısıyla, bu makalede OSM ve TOPOVT’deki eşleşen poligonlar arasındaki Hausdorff mesafesini hesaplayarak ‘bina’ katmanının mekânsal doğruluğunun belirlenmesi hedeflenmiştir. Önerilen metodoloji kapsamında eşleşen poligonları tespit etmek için iki farklı yöntem değerlendirilmiştir: ‘Örtüşme Yöntemi’ ve ‘Merkez Tabanlı Yöntem’. Hausdorff mesafesi her iki katmanda eşleşen poligonlar arasında hesaplanmaktadır. Kesişen poligonların aynı binaya ait olduğu kabul edilmektedir ve hesaplanan Hausdorff mesafesi de OSM’deki binanın mekânsal doğruluğunu belirtmek için kullanılmaktadır. Açık kaynak olarak geliştirilen yazılım iki farklı sahada test edilmiştir. Sonuçlar OSM kalitesinin TOPOVT ile iyi bir şekilde eşleşebileceğini göstermiştir. Ortalama Hausdorff mesafesi her iki yöntem için de yaklaşık 9.5 metredir. İncelenen OSM ve TOPOVT’nin tamamen farklı süreçler yoluyla üretildiği ve OSM’de herhangi bir veri temizleme süreci uygulanmadığı göz önüne alındığında, elde edilen mekânsal doğruluğun birçok pratik amaç için ‘iyi’ ve ‘kullanışlı’ olabileceği değerlendirilmektedir. Geliştirilen metodolojinin uygulanabilir olmasını sağlamak için, tüm süreç bir ArcMap uzantısına entegre edilmiştir ve geliştirilen kod GitHub’da paylaşılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={OpenStreetMap Binalarının Mekansal Doğruluğunun Analiz Edilmesi}, volume={1}, number={5–13}, publisher={Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemleri Dergisi}, author={Kadir Can KÜÇÜK,Berk ANBAROĞLU}, year={2019} }
APA
KOPYALA
Kadir Can KÜÇÜK,Berk ANBAROĞLU. (2019). OpenStreetMap Binalarının Mekansal Doğruluğunun Analiz Edilmesi (Vol. 1). Vol. 1. Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Kadir Can KÜÇÜK,Berk ANBAROĞLU. OpenStreetMap Binalarının Mekansal Doğruluğunun Analiz Edilmesi. no. 5–13, Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemleri Dergisi, 2019.