Manas Journal of Agriculture Veterinary and Life Sciences
Yazarlar: Bassam EL-SHDEFAT, Ümit Gürbüz
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Et,Mikrobiyolojik kalite,Salmonella,Döner kebap
Özet: Bu araştırma, Amman’da (Ürdün) bulunan ve rastgele seçilen toplam 12 döner lokantasında (6’sı tavuk, 6 ‘sı kırmızı et döner üreten lokanta) beyaz ve kırmızı et dönerlerindeki salmonella varlığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Numuneler saat 10.00’da pişmemiş çiğ etten ve saat 14.00;16.00 ve 18.00 olmak üzere üretim süresince pişmiş dönerlerden alınmıştır . 144 tavuk eti ve 144 kırmızı et döneri olmak üzere toplam 288 numunenin analizi gerçekleştirilmiştir. Salmonella identifikasyonu PCR yöntemi ile belirlenmiştir. Analize alınan 288 numunenin 15’inde (% 5.2) Salmonella belirlenmiştir. Salmonella kontaminasyonunun beyaz ete göre kırmızı et dönerlerinde daha yüksek bulunmuştur. Salmonella varlığı belirlenen 15 numunede sadece Salmonella enteritidis izole edildi edilmiş ve diğer suşlar tespit edilmemiştir. Sonuç olarak pişmiş et örneklerinde Salmonella tespit edilmesi et döner lokantalarının mikrobiyolojik açıdan yeterince güvenilir olmadıklarını göstermektedir. Bu nedenle halk sağlığının korunması için gerekli hijyenik tedbirlerin alınması ve güvenli hijyen ölçümleri ile etkili bir izleme prosedürünün uygulanması gerektiği kanaatine varılmıştır