Akademik Et ve Süt Kurumu Dergisi
Yazarlar: ["Ahmet BESTİL", "Naim Deniz AYAZ", "Gizem ÇUFAOĞLU"]
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Süt,Bakteriyofaj,Pseudomonas aeruginosa,Pseudomonas aeruginosa,Pseudomonas aeruginosa,Pseudomonas aeruginosa
Özet: Pseudomonos aeruginosa suşları düşük sıcaklıklarda ürettikleri enzimler nedeniyle süt ve süt ürünlerinde bozukluklara neden olmaktadır. Gıda endüstrisinde bozulma ve kalite kaybına neden olan mikroorganizmaların eliminasyonu için bakteriyofajlar başarılı bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı atık sulardan izole edilen P. aeruginosa’ya karşı litik etkili bir fajın etkinliğini değerlendirmektir. İki farklı Multiplicity of Infection (MOI)’de P. aeruginosa ile kontamine edilen UHT sütlerde bakteriyofajın 4°C’de 1, 3, 6 ve 24. saatlerde etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak iki farklı MOI’ de bakteri sayıları 1,30 log kob/ml değerinin altında kaldığı görülmüştür.