Sivas Interdisipliner Turizm Araştırmaları Dergisi
Yazarlar: ["Yıl 2022Cilt: 5 Sayı: 1-2"]
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Kültürel zeka,Yeni yemekleri deneme korkusu,Yeni yemekleri deneme merakı,Lisans öğrencileri,Cultural intelligence,Food neophobia,Undergraduate students
Özet: Çalışma ile öğrencilerin kültürel zekâ seviyelerini tespit edilmesi ve kültürel zekanın yemekleri deneme korkusu ve merakı üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın evreni olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm ve Fakültesi ve Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesinde bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri belirlenmiş ve kolayda örnekleme tekniği ile toplamda 205 öğrenciye ulaşılmıştır. Betimsel nitelikteki bu çalışmada veriler, literatüre dayalı olarak geliştirilen bir anket ile 08.05.2022- 07.08.2022 tarihleri arasında çevrimiçi ve yüz yüze toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi istatistik paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, öğrencilerin kültürel zeka düzeylerinin orta düzeyde olduğu ve yeni yemekleri deneme merakı üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel açıdan anlamlı bir etkisi tespit edilmiştir. Kültürel zekanın biliş boyutunun yeni yemekleri deneme korkusu üzerinde negatif yönlü ve istatistiksel açıdan anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.