Sosyologca

Sosyologca

BAYKAN SEZER ÜZERİNE GENEL BİR DEĞERLENDİRME

Yazarlar: ["Ayhan Vergili"]

Cilt - , Sayı , 2022 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Sezer,Doğu – Batı,Yerli Sosyoloji,Türk Sosyolojisi,Sezer,East – West,Native (National) Sociology,Turkish Sociology

Özet:

Sezer, Cumhuriyet’in erken döneminde akademik camiada tanınmış göz hekimi bir babanın ve öğretmen bir annenin çocuğu olarak babasının trahomla mücadele için Anadolu’da görev yaptığı esnada Malatya’da dünyaya gelmiş iyi eğitimli bir ailenin çocuğudur. Babasının İstanbul Tıp Fakültesi‘ndeki görevi nedeniyle İstanbul’da ilkokula başlamış ardından ortaokulu ve liseyi Osmanlı’dan beri Türkiye’nin en köklü okullarından Galatasaray’da okumuştur.

Sezer, 20. yüzyılın son çeyreğinde Türk sosyolojisinde batı menşeli sosyolojik ekollere yönelttiği ciddi eleştirileriyle dikkatleri üzerine çekmiş entelektüel bir akademisyendir. Ancak onun eleştirileri ve sosyolojik anlayışının Türkiye'de sosyoloji camiasının her kesiminde etkili olduğunu söylemek zordur. O, akademik hayatın içinde iken Türkiye’de Batı menşeli sosyolojik yaklaşımların kalesi kabul edilen sosyoloji bölümlerinde ne de onun görüşlerine muhalif Marksist çevrelerde söylemlerine ve düşüncelerine yönelik etkili bir eleştiri ne de yorum yapılmamıştır. Bu suretle Sezer’in gündeme getirdiği tartışmalara sessiz kalınarak görmezden gelinmiştir. Onun, Batı sosyolojisine yönelik eleştirel yaklaşımı ile “yerli sosyoloji” söylemleri en ziyada muhafazakâr kökenli genç entelektüeller ile genç sosyolog adayları ve milli sol çevrelerde ilgi uyandırmıştır. Sonraki yıllarda “yerli sosyoloji” söylemi ve Batı sosyolojisi eleştirilerine önceleri sahip çıkan bu çevrelerin bir kısmı, sosyolojinin bilim olarak evrenselliği bağlamı üzerinden bu sefer kendisini spekülatif olmak ve bir yöntem inşa edememek açılarından eleştirmişlerdir.

Biz bu yazımızda Sezer’in akademik öz geçmişinden başlayarak onun sosyoloji anlayışının ana hatlarını ve çerçevesini genel bir bakışla değerlendirmeyi hedefledik.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA