Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazarlar: ["Zulaiha Gidado MUKHTAR", "Dursun ÖZER", "Fikret KARATAŞ", "Sinan SAYDAM"]
Konular:-
DOI:10.47495/okufbed.1062267
Anahtar Kelimeler:Antioksidan kapasitesi,Fenolik madde,Glutatyon,Patlıcan,Vitaminler
Özet: Bu çalışmada, Türkiye (koyu ve açık renkli patlıcan) ve Nijerya'da (white garden egg, bitter apple ve bitter tomato) yetişen patlıcan örneklerinin likopen, beta karoten, vitaminler, glutatyon (GSH, GSSG) malondialdehit (MDA), 4-OH neoneal (HNE) içerikleri HPLC ile belirlenmiştir. Ayrıca toplam fenolik ve flavonoid madde miktarları ve antioksidan kapasitenin (ABTS, IC50) belirlenmesinde ise spektrofotometre kullanılmıştır. Vitamin A, E, β-karoten ve likopen miktarları sırasıyla 0,13-3,63; 3,63-39,0; 1,87-30,5; 1,52-6,79 µg/g dw arasında değişmektedir. Aynı şekilde C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 ve B12 vitamin miktarları ise sırasıyla 357-1136; 11,0-95,6; 1,9-5,4; 83-265; 30,16-65,43; 127-348; 24,74-78,6; 0,11-0,68 µg/g dw arasında değişmektedir. GHS, GSSG, MDA ve 4-HNE miktarları ise sırasıyla 364-1930; 225-962; 1,5-8,4; 24,57-38,25 µg/g dw arasında bulunmuştur. Total fenolik madde 706-1260 µg GAE/g dw arasında iken, toplam flavonoid madde miktarı 167-356 µg QE/g dw arasında bulunmuştur. ABTS değerleri 365-692 µmol Troloxs/g dw arasında değişirken, IC50 değerleri 65,1-99,3 µg/mL arasında bulunmuştur. Hem Türkiye'de hem de Nijerya'da yetiştirilen patlıcan türlerinde yapılan araştırma sonucunda gözlenen farklılıklar, genetik yapıları ve coğrafi kökenlerinden kaynaklandığı söylenebilir.