Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Türkiye ve Nijerya’dan Patlıcan Türlerinde Bazı Biyokimyasal Parametre İçeriklerinin Araştırılması

Yazarlar: ["Zulaiha Gidado MUKHTAR", "Dursun ÖZER", "Fikret KARATAŞ", "Sinan SAYDAM"]

Cilt - , Sayı Cilt: 6 Sayı: 1 , 2023 , Sayfalar -

Konular:-

DOI:10.47495/okufbed.1062267

Anahtar Kelimeler:Antioksidan kapasitesi,Fenolik madde,Glutatyon,Patlıcan,Vitaminler

Özet: Bu çalışmada, Türkiye (koyu ve açık renkli patlıcan) ve Nijerya'da (white garden egg, bitter apple ve bitter tomato) yetişen patlıcan örneklerinin likopen, beta karoten, vitaminler, glutatyon (GSH, GSSG) malondialdehit (MDA), 4-OH neoneal (HNE) içerikleri HPLC ile belirlenmiştir. Ayrıca toplam fenolik ve flavonoid madde miktarları ve antioksidan kapasitenin (ABTS, IC50) belirlenmesinde ise spektrofotometre kullanılmıştır. Vitamin A, E, β-karoten ve likopen miktarları sırasıyla 0,13-3,63; 3,63-39,0; 1,87-30,5; 1,52-6,79 µg/g dw arasında değişmektedir. Aynı şekilde C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 ve B12 vitamin miktarları ise sırasıyla 357-1136; 11,0-95,6; 1,9-5,4; 83-265; 30,16-65,43; 127-348; 24,74-78,6; 0,11-0,68 µg/g dw arasında değişmektedir. GHS, GSSG, MDA ve 4-HNE miktarları ise sırasıyla 364-1930; 225-962; 1,5-8,4; 24,57-38,25 µg/g dw arasında bulunmuştur. Total fenolik madde 706-1260 µg GAE/g dw arasında iken, toplam flavonoid madde miktarı 167-356 µg QE/g dw arasında bulunmuştur. ABTS değerleri 365-692 µmol Troloxs/g dw arasında değişirken, IC50 değerleri 65,1-99,3 µg/mL arasında bulunmuştur. Hem Türkiye'de hem de Nijerya'da yetiştirilen patlıcan türlerinde yapılan araştırma sonucunda gözlenen farklılıklar, genetik yapıları ve coğrafi kökenlerinden kaynaklandığı söylenebilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA