Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences
Yazarlar: ["Gözde KILINÇ"]
Konular:-
DOI:10.35229/jaes.1210795
Anahtar Kelimeler:Antioxidant,Ashwagandha,Egg quality,Performance,Yumurta kalitesi,Yumurtacı tavuk
Özet: Bu çalışma, yumurtacı tavuk (Lohmann LSL, 36 haftalık) karma yemlerine farklı düzeylerde (0, 200, 400, 600 mg/kg) ashwagandha (Withania somnifera) kök tozu (ARP) ilavesinin performans, yumurta kalitesi ve yumurta lipid peroksidasyonu üzerine etkilerini belirlemek üzere yürütüldü. Bu amaçla, biri kontrol (ARP-0) ve diğer üçü deneme grubu (ARP-1, ARP-2, ARP-3) olmak üzere toplam 4 grup oluşturuldu. Her grupta 8 tekerrür ve her tekerrürde ise 3’er adet tavuk olacak şekilde toplam 96 adet tavuk 4 katlı kafeslere dağıtıldı. Deneme toplam 2 ay sürdü. Bu süre içerisinde yem ile su ad-libitum olarak verildi ve günlük 16 saat aydınlık 8 saat karanlık fotoperiyot uygulandı. ARP-0 grubu bazal rasyonla, deneme grupları ise bazal yeme sırasıyla ARP’nin 200, 400 ve 600 mg/kg düzeylerinin ilavesi ile hazırlanmış yemlerle beslendi. Yumurta ağırlığı, ak indeksi, Haugh birimi, kabuk ağırlığı, yumurta sarısı L* ile b* ve TBARs (0. gün) değeri hariç diğer parametreler karma yemdeki ARP’den etkilenmedi. En yüksek yumurta ağırlığı (p<0.05) ARP-2; en yüksek ak indeksi (p<0.05), Haugh birimi (p<0.05) ve kabuk ağırlığı (p<0.05) ARP-1 gurubunda oldu. Yumurta sarısı L* (p<0.001) ve b* (p<0.001) değerlerinin en yüksek ARP-1 ve ARP-3 gruplarında olduğu tespit edildi. Karma yemdeki ARP’nin tüm düzeylerinin kontrol grubuna göre yumurta sarısı TBARs (0. gün) değerini azalttığı (p<0.05) tespit edildi. Sonuç olarak, yumurtacı tavuklarda ARP’nin performansı olumsuz olarak etkilemeden yumurtada bazı kalite parametrelerini iyileştirebileceği ve lipid oksidasyonunu geciktirebileceği söylenebilir.