Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Peynirde ve kaymakta nisin miktarının LC-MS/MS ile belirlenmesi

Yazarlar: ["Ömer Şerif AYDIN Bu kişi benim", "Ayşe Binnur KARATAŞ Bu kişi benim", "Pınar MANARGA BİRLİK Bu kişi benim"]

Cilt - , Sayı Sayı: 29 , 2023 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Nisin,Peynir,Kaymak,LC-MS/MS

Özet: Amaç: Lactococcus lactis subsp. lactis suşları tarafından üretilen nisin; çoğunlukla gram pozitif bakterilere ve bakteri sporlarına karşı etkili olan bir lantibiyotiktir. Gıdalarda kullanıldığında bakterilere olan etkilerine yönelik pek çok çalışma mevcuttur ancak Türkiye’de gıda sektörü tarafından kullanılıp kullanılmadığı, kullanılması durumunda yasal düzenlemelere uyulup uyulmadığına dair veri yoktur. Yasal mevzuat ile peynir, krema, bazı tatlılar ve işlenmiş yumurta gibi çeşitli gıdalarda bulunabilecek miktarlarına sınırlandırma getirilmiştir. Çalışmada materyal olarak peynir ve kaymak kullanılmıştır. Nisin analizinin LC-MS/MS cihazında optimizasyonu ve metot validasyonu gerçekleştirilmiştir. Materyal ve yöntem: Ekstrakte edilen örnekler, LC/MS-MS cihazında analiz edilmiştir. Validasyon; doğrusallık, tespit limiti (LOD), ölçüm limiti (LOQ), tekrarlanabilirlik, tekrarüretilebilirlik ve geri kazanım parametreleri ile gerçekleştirilmiştir. Tartışma ve sonuç: Nisin için doğrusallık R2 ≥0,99 olarak saptanmıştır. LOQ değeri peynir için 2,31 mg kg-1, kaymak için 0,95 mg kg-1; geri kazanım oranı peynirde %96,3 kaymakta %99 olarak belirlenmiştir. Ölçüm belirsizliği sırasıyla %19,35 ve %14,00 olarak hesaplanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA