Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Gıda ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi

Tarımsal ürünlerde yıkama işlemlerinin pestisit kalıntıları üzerine etkileri

Yazarlar: ["Osman TİRYAKİ Bu kişi benim", "Burak POLAT Bu kişi benim"]

Cilt - , Sayı Sayı: 29 , 2023 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Kalıntı,Yıkama işlemi,Işleme faktörü (PF),Pestisit etki mekanizması

Özet: Amaç: Son yıllarda yaş meyve sebzelerde pestisit kalıntılarının analizine ilave olarak işlenmiş tarımsal ürünlerde de kalıntıların belirlenmesi üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Üreticiler, ürünü pazarlamada problem olduğunda veya ürününe katma değer kazandırmak istediğinde, ürününü çeşitli şekillerde işlemeyi tercih etmektedir. Bu anlamda da işlemeden sonra ürünlerde pestisitlerin akıbetinin bilinmesi önemlidir. Bu ürün işlemelerinin en fazla kullanılanları, yıkama, kabuk soyma, kurutma ve meyve suyu işlemedir. Bu çalışmada, çeşitli yıkama tekniklerinin pestisit kalıntılarının giderilmesi üzerine etkisi ve buna etkili olan çeşitli faktörlerin (pestisitin suda çözünürlüğü, etki mekanizması, hasat ile son ilaçlama arasında geçen süre ve yıkamanın süresi) derlenmesi amaçlanmıştır. Sonuç: Pestisitlerin ürünlerden uzaklaştırılması için çeşitli yıkama işlemleri vardır. Yıkama genellikle pestisit kalıntılarını azaltır. Toksik olmayan asidik çözeltiler, ozonlu su, ultrasonik temizleme ile yıkamanın çoğu çalışmada musluk suyu ile yıkamaya göre daha etkili olduğu bulunmuştur. Yıkama işlemini etkileyen en önemli faktörler pestisitin suda çözünürlüğü ve etki şeklidir. Tarlada ilaçlama, pestisitlerin biyolojik olarak aktif bitki kısımlarına nüfuz etmesine izin verdiği için, yıkama işleminde tarlada ilaçlanmış numuneler kullanılmalıdır. Bu derleme çalışmasında meyve ve sebzelerin tüketilmeden önce yıkanması gerekliliği bir kez daha vurgulanmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA