Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi
Yazarlar: ["Ömer Faruk COŞKUN"]
Konular:-
DOI:10.55257/ethabd.1231233
Anahtar Kelimeler:Cucumis sativus,Tuz stresi,Aşılama,GTS
Özet: Hıyar, yüksek miktarda yetiştiriciliği yapılan önemli bir sebze türüdür. Abiyotik stres faktörleri hıyarda önemli morfolojik, fizyolojik ve moleküler değişikliklere neden olabilmektedir. Güçlü anaçlar üzerine aşılama bu olumsuz etkiyi azaltabilir. Bu çalışma, hıyarda tuzluluk stresinin genotoksik potansiyelini değerlendirmek ve aşılamanın genotoksisite üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Aşısız ve aşılı bitkiler 100 mM NaCl ile muamele edilmiş ve 15 gün sonunda ISSR profilleri karşılaştırılmıştır. On dört ISSR primeri kullanılarak tüm gruplar arasında %51.9 polimorfizm tespit edilmiştir. Tuzluluk stresi GTS oranını % 47.2'ye düşürürken aşılama ile bu oranın artırılabileceği belirlenmiştir. GTS ve benzerlik indeksleri benzer sonuçlar vermiş ve ISSR tekniğinin genotoksisite belirlemede etkili olabileceği sonucuna varılmıştır. Anaçlar arasında da ölçümler arasında farklılıklar tespit edilmiştir. Bu çalışma ile tuzluluk stresinin hıyarda genomik stabilite değişikliğine neden olabileceği, bu parametrenin kullanılan anaç çeşidine bağlı olarak aşılama ile korunabileceği, ISSR tekniğinin genotoksisite belirlemede kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, tuzluluk stresine hıyar tepkisinde aşılamanın altında yatan moleküler mekanizmaları araştırmak için bir temel sağlamaktadır.