Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi
Yazarlar: ["Zeynep GÖK HÜNDÜR", "Atilla DURSUN", "Fazilet PARLAKOVA KARAGÖZ", "Yusuf KAYA"]
Konular:-
DOI:10.55257/ethabd.1216939
Anahtar Kelimeler:Yenebilir,Yabani sebzeler,Ardahan,Bitki karnesi
Özet: Günümüzde kültürü yapılan sebzeler üzerinde yapılan kimyasal ilaçlama, kanalizasyon suyu ile sulama ve aşırı gübreleme, insan sağlığını tehdit etmekte, bitkilerin doğal lezzetlerini azaltmakta veya kaybetmelerine neden olmakta ve insanları güvenli gıda arayışına itmektedir. Bu bağlamda insanlar organik ürünlere ve doğal yetişmiş sebze türlerine ilgi duymaktadır. Bu çalışma, Ardahan ili ve ilçelerinde (Posof, Damal, Hanak, Göle, Çıldır) doğal habitatlarında yetişen ve yöre halkı tarafından bilinen, yenilebilir yabani bitki türlerinin belirlenmesi, sınıflandırılması ve morfolojik özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla 2019 yılında yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda Ardahan ilinde tüketimi yapılan 23 yabani sebze türü belirlenmiştir. Bu türler içerisinde gelin parmağı (Cerastium armeniacum Gren.) bitkisinin endemik bir tür olduğu tespit edilmiştir. Doğal habitatlarından toplanan yerel halkın sebze olarak tükettiği yabani bitki türlerinin çiçek, yaprak ve sap kısımlarında inceleme ve ölçümler yapılmıştır. Çalışma sonuçlarımızın, gelecekte yapılacak ıslah ve kültüre alma çalışmalarına zemin hazırlayacağı, ayrıca, sürdürülebilir eko-turizmin teşvik edilmesine katkı sağlayabileceği ve doğal bir kaynak olan yabani yenilebilir bitkilerin sürdürülebilir kullanımına yönelik stratejilerin geliştirilmesi için de kullanılabileceği kanaatindeyiz.