Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi
Yazarlar: ["İbrahim Hakkı ÇAĞIRAN", "Dursun Alper YILMAZ", "Mehmet Emin ATAY", "Gökhan DEGE"]
Konular:-
DOI:10.38021/asbid.1161264
Anahtar Kelimeler:Dehidratasyon,Ergojen,Mineral,Sıvı,Sporcu
Özet: Vücutta sıvı dengesinin sağlanamaması nedeniyle dehidratasyon durumu ortaya çıkmaktadır. Ek olarak dehidratasyon sonucu sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerde de kayıp yaşanır. Sporcular, egzersiz esnasında terleme yoluyla sıvı ve elektrolit kaybetmektedir ve kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması spor performansının devamlılığı açısından önemlidir. Sporcu içecekleri, sporcular tarafından egzersiz esnasında kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması ve performansı artırması amacıyla tüketilebilmektedir. Bu dönemde sporcu içecekleri tüketimi kaybedilen mineral ve sıvı dengesini düzelterek dehidratasyonu minumuma indirmektedir. Ancak bu ürünlerin bileşimi, etken maddeleri, spor performansı üzerine etkileri ve risk faktörleri açısından tartışma konusudur. Bu çalışma Ağrı ilinde doğal olarak çıkmakta olan yerel maden suyunun sporcu içecekleri ile karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Yerel maden suyu mineral tayinleri İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektroskopisi (ICP-MS) cihazları kullanılarak yapılmıştır. Analizler sonucu yerel maden suyunda ortalama sodyum (Na) değeri 26,6 ppm, magnezyum (Mg) yerel maden suyunda ortalama 7,782 ppm olarak tespit edilmiştir. Ağrı yerel mineral suyunda potasyum (K) minerali tespit edilmemiştir. Kalsiyum (Ca) minerali ortalama 65,04 ppm, demir (Fe) minerali ortalama 0,0068 ppm ve çinko (Zn) minerali ortalama 0,02457 ppm olarak tespit edilmiştir. Ağrı doğal maden suyu sporcu içeceklerine benzer değerlerde mineral içermektedir. Bu değerler göz önüne alındığı zaman potasyum ve glikoz ilave edilmesi durumunda, yerel maden suyu sporcu içeceklerine alternatif olabilir.