Sağlık Profesyonelleri Araştırma Dergisi
Yazarlar: ["Ebru KOLÇAK", "Aysun YÜKSEL"]
Konular:-
DOI:10.57224/jhpr.1176488
Anahtar Kelimeler:Diyet posası,Dışkılama,Konstipasyon,Üniversite öğrencisi
Özet: Amaç: Bu çalışma üniversite öğrencilerinin diyet posa alım miktarını ve dışkılama sıklığını belirlemek ve aralarındaki ilişkiyi incelemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel tipte olan bu çalışma üniversitede öğrenim gören gönüllü öğrenciler ile Mayıs-Haziran 2019 tarihinde yapılmıştır. Öğrencilerin demografik bilgileri, beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları, dışkılama sıklığı ve üç günlük besin tüketim kayıtları araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme ile elde edilmiştir. Bulgular: Çalışma 238’si kız, 57’si erkek olmak üzere toplam 295 üniversite öğrencisi ile tamamlanmıştır. Öğrencilerin yaş ortalamaları kızlarda 21,14±2,68, erkeklerde 21,53±2,59’dır. Beden Kütle İndeksi değerine göre kız öğrencilerin %11,3’ünün, erkek öğrencilerin ise %24,6’sının fazla kilolu olduğu belirlenmiştir. Kız ve erkek öğrencilerin günlük ortalama diyet posası alımları sırasıyla 14.7±5.5 g ve 14.0±6.2 g ve aralarında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Tüm öğrencilerin günlük ortalama dışkılama sayısı 1,15±0,69’dur. Öğrencilerin posa alım miktarı ile günlük dışkılama sayısı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Diyet posa alımının her gün dışkılama üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Posa alımındaki bir birimlik artış, günlük dışkılama oranını 0,17 kat arttırmıştır. Öğrencilerin günlük ortalama 3,50±4,1 litre çay/kahve tükettikleri buna karşın 1,71±0,71 litre su içtikleri hesaplanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada hem kız hem de erkek üniversite öğrencilerinin günlük posa gereksinimini karşılamadıkları, diyet posa alımı arttıkça dışkılama sayısının arttığı belirlenmiştir. Diyet posasının sağlık üzerindeki olumlu etkileri göz önünde bulundurularak, üniversite öğrencilerinin günlük posa gereksinimlerini karşılamaları için beslenme eğitimlerinin yapılması, ulusal beslenme eğitim programlarının geliştirilmesi gereklidir.