Eurasian Journal of Toxicology
Yazarlar: ["Tarık MECİT", "Nadide Nabil KAMİLOĞLU"]
Konular:-
DOI:10.51262/ejtox.1174600
Anahtar Kelimeler:Etil Alkol,Chlorella vulgaris,GSH,GSH-Px,MAPK,MDA
Özet: Amaç: Bu çalışmanın amacı, etil alkol toksikasyonunda Chlorella vulgaris'in karaciğer, kalp ve böbrek MAPK (Mitojen ile aktive olan protein kinaz) aktivasyonu ile lipid peroksidasyon ve antioksidan enzim düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 10-12 aylık, 200-250 gr ağırlığında 24 adet erişkin erkek Sprague Dawley ratlar 3 gruba ayrılarak her grupta 8 hayvan bulunacak şekilde 2 deney ve 1 kontrol grubundan oluşturuldu. Kontrol grubuna 5 mg/kg izoklorik maltoz gavajla 12 saatte bir verildi. Alkol grubu (n=8)’nda bulunan ratlara 15g/kg olacak şekilde ve %50 su ile dilüe edilerek Etil alkol, Chlorella grubu (n=8)’nda bulunan ratlara önce 300 mg/kg Chlorella ve daha sonra %50 su ile dilüe edilerek 15g/kg verildi. Deney sonunda, punksiyonla kan örnekleri alındı. İntrakardiyal yolla EDTA’lı tüplere alınan kan numuneleri, +4° C, 3000 rpm’de, 5 dakika santrifüj edilerek plazmalar ve metotlara uygun olarak hazırlanan homojenatlar polietilen tüplere konularak laboratuvar işlemlerine kadar -20° C’de saklandı. Alınan kan numuneleri, MAPK, GSH ve GSH-Px değerlerine bakılmak üzere kullanıldı. Bulgular: Etil alkol toksikasyonu sonucunda MAPK aktivitelerinin karaciğer dokusunda Chlorella vulgaris ile azaldığı, böbrek ve kalp dokularında ise alkol etkisi ile azalan MAPK aktivitelerinin Chlorella vulgaris ile yükseldiği tespit edilmiştir. Grupların alkol etkisi ile doku GSH-Px düzeylerinde meydana gelen azalmanın Chlorella vulgaris uygulaması ile belirgin şekilde yükseldiği belirlenmiştir (p<0.05). Karaciğer ve böbrek dokusunda azalan GSH düzeylerinin Chlorella vulgaris ile anlamlı biçimde yükseldiği tespit edilmiştir (p<0.05). Grupların doku MDA düzeyleri karşılaştırıldığında alkol etkisi ile yükselen MDA düzeylerinin karaciğer ve kalp dokularında Chlorella vulgaris ile anlamlı şekilde azaldığı belirlenmiştir (sırasıyla p<0.001, p<0.001, p<0.05). Sonuç: Sonuç olarak alkol etkisi ile dokularda oluşan lipid peroksidasyona karşı Chlorella vulgaris’in antioksidan enzim düzeylerini özellikle karaciğer dokusunda yükselttiği ve bu etkisi ile doku koruyucu aktiviteye sahip olduğu değerlendirilmiştir. Ayrıca alkol toksikasyonu sonucu karaciğer dokusunda yükselen MAPK aktiviteleri Chlorella etkisi ile düzelmiş ve bu durum Chlorella’nın hücre içi enzim sistemlerini koruması olarak değerlendirildi.