Türk Bilim ve Mühendislik Dergisi
Yazarlar: ["Cuma Nur KILIÇ", "Adnan YILDIRIM", "Civan ÇELİK"]
Konular:-
DOI:10.55979/tjse.1175295
Anahtar Kelimeler:Diospyros kaki L.,Trabzon hurması,Fenolojik gözlem,Pomolojik özellikler
Özet: Çalışmada Denizli bölgesinde yetiştirilen bazı Trabzon hurması (Fuyu, Hachiya, Hanna Fuyu ve Rojo Brillante) çeşitlerinin fenolojik, morfolojik gelişimler ve bazı meyve kalite özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çeşitlerin, tomurcuk patlaması, çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu ve hasat başlangıcı gibi fenolojik gelişim dönemleri, taç yüksekliği, taç genişliği, gövde çapı ve ana dal sayısı gibi ağaç gelişim özellikleri belirlenmiştir. Bunlara ek olarak çeşitler arasındaki pomolojik ve kimysal özellikler açısından farklılıklar ortaya konulmuştur. Çalışmada bütün çeşitlerin Nisan ayında tomurcuk patlaması evresini gerçekleştirdiği ve Mayıs ayında tam çiçeklenme dönemine ulaştığı tespit edilmiştir. Tam çiçeklenmeden beş ay sonra yani Ekim ayında tüm çeşitler hasat olumuna ulaşmış ve hasat edilmiştir. Ağaç özelliği bakımından Trabzon hurması çeşitlerinden en kuvvetli gelişim gösteren Hanna Fuyu çeşidi en düşük ise Fuyu çeşidi olmuştur. Meyve özellikleri bakımından en iri meyvelerin Hachiya çeşidine ait olduğu tespit edilmiştir. Trabzon hurmalarının meyve sularında yapılan analizler sonucunda SÇKM miktarının %20 ile %13, pH değerinin %5.9 ile %5.64, TEA %.0.14 ile %0.28 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, fenolojik gelişim dönemleri ve meyve kalitesi bakımından çalışmada belirtilen Trabzon hurması çeşitlerinin tümünün Denizli bölgesinde yetiştiriciliğe uygun olduğu belirlenmiştir.