Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazarlar: ["Ali İzzet TORÇUK", "Gamze UYSAL SEÇKİN", "Serkan CANDAR", "Erdinç BAL"]
Konular:-
DOI:10.53501/rteufemud.1175629
Anahtar Kelimeler:Muhafaza,Üzüm,Islah,Kalite
Özet: Bu çalışmada, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce melezleme ıslahı yöntemiyle yeni elde edilen Tekirdağ Sultanı üzüm çeşidinin soğukta muhafazaya uygunluğu araştırılmıştır. Ambalaj materyali olarak modifiye atmosfer poşeti ile polietilen poşet kullanılmıştır. Çalışma 2018 ve 2019 yıllarında 2 yıl olarak yapılmıştır. Salkımlar 5 kg olacak şekilde poşetlere yerleştirilmiş ve poşet içerisine 0,9 g/kg kükürt dioksit dozu olacak şekilde çift salınımlı SO2 pedleri konulmuştur. Kontrol çeşidi olarak Müşküle çeşidi kullanılmıştır. Yapılan uygulamalar sonrasında üzümler, normal atmosferli soğuk hava deposunda 0-1 °C sıcaklık ve % 90±5 oransal nemde 90 gün süreyle muhafaza edilmiştir. Muhafaza dönemi boyunca 15 günlük aralıklarla örneklerde fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Çalışmada, uygulamalar sonrasında meyve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla, ağırlık kaybı, suda çözünür kuru madde miktarı, titrasyon asitliği, olgunluk indisi, meyve sertliği, tane saptan kopma direnci, çürüme oranı, ağarma, duyusal analiz ve salkım iskeleti rengi değerleri belirlenmiştir. Tekirdağ Sultanı üzüm çeşidinin depolama boyunca 0-1 °C sıcaklık ve % 90±5 oransal nemde; her iki ambalaj materyali ile 60 güne kadar pazarlanabilir olarak muhafaza edilebileceği ve olgunluk indisinin 25 ve üzeri olması gerektiği tespit edilmiştir.