Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazarlar: ["Namık YER", "Veli ERDOĞAN"]
Konular:-
DOI:10.53501/rteufemud.1175745
Anahtar Kelimeler:Elma,Solunum hızı,SÇKM,TEA,Nişasta indeksi,Hasat indeksi
Özet: Bu çalışmada, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sahil kuşağından selekte edilen Alya ve 208 nolu yerel elma çeşitleri ile Golden Delicious Reinders’ın optimum hasat zamanının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. M9 anacı üzerine aşılı, ince iğ şekli verilmiş sekiz yaşlı ağaçlardan beşer gün arayla 2017 yılında beş ve 2018 yılında dört hasat yapılmıştır. İkinci yılda yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle çiçeklenme ve hasat olgunluğu tarihleri yaklaşık iki hafta öne gelmiştir. Hasat tarihinin belirlenmesinde klimakterik minimum esas alınmıştır. Çeşitlerin hasat zamanı birinci ve ikinci yılda sırasıyla, 30 Ağustos - 6 Eylül, 25 Ağustos - 11 Eylül ve 30 Ağustos -11 Eylül olarak tespit edilmiştir. Tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen gün sayısı sırasıyla 130-132, 141-150 ve 140-146 gün, meyve eti sertliği sırasıyla 10,48-11,62, 8,23-9,47 ve 7,45-8,96 kg.cm², suda çözünebilir toplam kuru madde sırasıyla %10,38-11,05, 11,27-11,50 ve 9,52-13,15, titre edilebilir asitlik sırasıyla %0,42-0,47, 0,27-0,28 ve 0,47-0,56 ve nişasta indeksi sırasıyla 4,67-5,00, 4,67-5,33 ve 5,50-7,00 olarak belirlenmiştir. Çeşitlerde, Streif indeksi sırasıyla 0,149-0,194, 0,124-0,127 ve 0,068-0,148 olarak hesaplanmıştır. Perlim ve Thiault indeksleri bu çeşitler için uygun sonuç vermemiştir.