
Doğu Fen Bilimleri Dergisi
Yazarlar: ["Mehmet FİDAN", "Süleyman Mesut PINAR", "Mehmet Emre EREZ", "Behcet İNAL"]
Konular:-
DOI:10.57244/dfbd.1222781
Anahtar Kelimeler:Salvia,Antioksidan,Total Fenolik,Antimikrobiyal
Özet: Bu çalışmada Salvia kurdica Boiss. & Hohen. ex Benth. ve Salvia pachystachys Trautv. türlerinin su ve etanol ekstraklarının toplam fenolik, toplam flavonoid içerikleri ile DPPH, FRAP ve demir şelatlama aktiviteleri araştırılmıştır. Ayrıca ekstraktların antimikrobiyal aktiviteleri de çalışılmıştır. S. kurdica, Cüdi dağından (Şırnak) ve S.pachystachys Artos dağından (Van) toplanmıştır. Araştırma sonucunda etanol ekstraktlarının, su ekstraklarından daha yüksek aktivite gösterdiği tespit edildi. Ayrıca S.pachystachys türünün S. kurdica türüne oranla çok daha yüksek fenolik ve flavonoid madde içerdiği hesaplanmıştır. Çalışılan türlerin yapılan anti mikrobiyal testinde, çalışılan bakteriler açısından pozitif sonuçlar elde edilememiştir. Buna rağmen hem etken madde içerik konsantrasyonları hem de antioksidan kapasiteleri göz önünde bulundurulduğunda çalışılan iki Salvia türünün farmakolojik özelliklerinin bulunduğu ve değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.