Uluslararası Anadolu Ziraat Mühendisliği Bilimleri Dergisi
Yazarlar: ["Suliman ZOMMİTA", "Nusret ZENCİRCİ"]
Konular:-
Anahtar Kelimeler:Genetik varyasyon,Einkorn buğday,Buğday genotipi,Triticum monococcum ssp. Monokokum
Özet: Her ülkenin doğal ve ulusal serveti önemli genetik kaynaklardır. Vahşi buğday aileleri, özellikle diploid bitkilerde, buğday işlenmesinde faydalı özelliklere sahiptir. Einkorn buğdayının genetiği değiştirilmiş genotiplerinin (Triticum Monococcum L.) bilgisi, gıda ürünlerinin sağlıklı ve sürdürülebilir ve farklı koşullara adapte olmasını sağlama sırrıdır. Einkorn Buğday ilk evcil bitkilerden biri Triticum Monococcum'dır. Ancak tarım için tunç yaşından önce atıldı ve nadiren buğday yetiştiriciliğinde kullanılır. T. Monococcum'daki adsız olarak önemli biyolojik özelliklerdeki genetik varyasyon hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu çalışma, Einkorn buğdayın genetik varyasyonunu araştırmayı amaçlamaktadır. Rapor, girişten sonra Einkorn buğdayı tartışılacaktır, daha sonra Einkorn buğdayının yayılmasının kısa bir özeti değerlendirildi. Ayrıca, Einkorn buğdayındaki genetik varyasyon, konuyla ilgili az sayıda geçirgen çalışmayı değerlendirerek tartışılacaktır.