Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Fenerbahçe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Hindistan Cevizi Yağının Ağırlık Kaybına ve Kan Lipidlerine Etkileri

Yazarlar: ["Bahar YALÇIN", "Şebnem ÖZGEN ÖZKAYA"]

Cilt - , Sayı Cilt: 2 Sayı: 2 , 2022 , Sayfalar -

Konular:-

DOI:10.56061/fbujohs.1138437

Anahtar Kelimeler:Hindistan cevizi yağı,Yağ asitleri,Polifenoller,Kolesterol

Özet: Hindistan cevizi yağı tropikal ülkelerde binlerce yıldır kullanılan, Cocos nucifera adlı ağaçtan elde edilen yenilebilir bir yağdır. Saf hindistan cevizi yağı, hindistan cevizinin taze, olgun çekirdeğinden, mekanik veya doğal yollarla, ısı kullanılarak veya kullanılmadan kimyasal rafinasyon işlemi yapılmadan elde edilir. Hindistan cevizi yağı esas olarak 6-12 karbon atomundan oluşan orta zincirli yağ asitlerinden (MCT) oluşur. Hindistan cevizi yağının ağırlık kaybı üzerindeki etkilerinin termogenezi ve doygunluk yanıtını artırmasından kaynaklı olduğu bildirilmektedir. Sızma hindistan cevizi yağının kan lipidleri ve LDL oksidasyonu üzerindeki potansiyel yararlı etkilerinin ise, içerdiği biyoaktif polifenol bileşenlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu derleme, son yıllarda sağlık faydaları ile ön plana çıkan hindistan cevizi yağının ağırlık kaybı ve kan lipidleri üzerindeki etkilerine güncel bir bakış sunmaktadır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA