TÜRKBİTİG Kültür Araştırmaları Dergisi

TÜRKBİTİG Kültür Araştırmaları Dergisi

BARAK’TAN YÜKSELEN İKİ SES: İZANLI BEKİR KARADUMAN VE CEMİL DOĞAN

Yazarlar: ["Haluk DOĞAN"]

Cilt - , Sayı , 2022 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Türk Kültürü,Şiir,Barak Türkmenleri,Sözlü Kültür.

Özet:

Barak Türkmenleri, 16. Yüzyılda Horasan’dan Anadolu’ya göçmüş bir Türk topluluğudur. Anadolu’nun birçok bölgesine yayılan Baraklar’ın en yoğun yaşadığı bölge Güneydoğu Anadolu coğrafyasıdır. Bilhassa Gaziantep’in Nizip, Oğuzeli ve Karkamış ilçeleri Baraklar’ın yoğunlukla yaşadığı yerlerdir.  

Baraklar, derin ve zengin bir halk kültürü ve edebiyatına sahiptir. Yüzyıllar boyunca içlerinden birçok güçlü şair ve ozan çıkarmışlardır. Bu ozanlar Barak hafızasının oluşmasına ve Türk kültürüne büyük hizmetler vermiştir. Dedemoğlu, Kılıçoğlu, Kul Hüseyin, Taşbaşoğlu ve Âşık Mahgül bu ozanlarlardan bazılarıdır.  

Bu makale, Barak coğrafyasında doğmuş, Barak Kültürü içinde yetişmiş iki şairi konu edinmektedir. Bu şairler; İzanlı Bekir Karaduman (1907-1994) ve Cemil Doğan’dır (1941-1973). 20. Yüzyılda yaşamış bu iki şair hem derin Türk kültürünün temsilcileri hem Barak hafızasının taşıyıcıları hem de modern hayatla yeni karşılaşan Barakların hissiyatını yansıtmaları bakımından çok mühimdir. 

Makalede, İzanlı Bekir Karaduman’ın “Özov Gelin ve Gönlümden Esintiler”; Cemil Doğan’ın da “Zamanın Bittiği Yer” adlı kitabı merkeze alınmıştır. Bu kitaplardan yola çıkarak; şairlerin Türk kültürü, Barak yaşamı, Barak coğrafyası ve medeniyete dair görüşleri tespit edilmeye çalışılacaktır. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
APA
KOPYALA
MLA
KOPYALA