Helal ve Etik Araştırmalar Dergisi
Yazarlar: ["Derya ARAÇ", "Harun DIRAMAN", "Senem GUNER"]
Konular:-
DOI:10.51973/head.1118666
Anahtar Kelimeler:Et ve et ürünleri,Taklit,Tağşiş,Kromatografi
Özet: Ülkemizde et ve et ürünleri katma değerli gıdalar içerisinde yer almaktadır. Bundan dolayı et işleme ve ürüne dönüştürme süreçleri maliyetlidir. Bazı işletmeler tarafından değeri yüksek gıda ürünleri içerisine daha ucuz ikame maddeleri katkılanarak daha fazla kâr elde etme ve ürün maliyetini düşürmek amacıyla taklit-tağşiş vb çeşitli hilelere başvurulmaktadır. Domuz eti veya kanatlı etlerinin sığır etine göre daha ucuz olması sebebiyle genellikle kırmızı etten yapılan ürünlerin içerisine karıştırılarak yasa dışı üretim gerçekleştirilmektedir. Müslüman ve Yahudi tüketicilerin dini inançları gereği domuz eti ve türevlerine karşı diyet kısıtlamaları vardır. Buna ek olarak et ürünlerinde yapılan taklit ve tağşişler bazı alerjik hastalıkları olan tüketicilerin sağlığını da olumsuz etkileyebilmektedir. Ancak, et endüstrisindeki gıda tahrifatının son yıllarda dünya genelinde daha da artış gösterdiği bildirilmektedir. Et ürünlerinde tür belirleme yöntemleri ve taklit-tağşiş gibi hileleri tespit etme metotları da uzmanlık ve teknik donanım gerektirmektedir. Bu derleme çalışmasında et ve et ürünlerinde kimlik doğrulaması ve taklit-tağşiş unsurlarının belirlenmesinde kullanılan kromatografik yöntemler ele alınmıştır.