YOBÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DERGİSİ

YOBÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DERGİSİ

SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARINA YÖNELİK BİLGİ VE TUTUMLARININ BELİRLENMESİ

Yazarlar: Funda KARDAŞ ÖZDEMİR, Gülçin AŞUT

Cilt 2 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 58 - 69

Konular:Hemşirelik

Anahtar Kelimeler:Çocukluk çağı aşıları,Üniversite öğrencileri,Bilgi,Tutum

Özet: GiriĢ: Aşı tereddütü ve aşı reddi gibi durumlar sağlık çalışanları arasında da görülebilmektedir, buna rağmen sağlık çalışanları toplumun aşı yaptırma kararı konusunda en çok güvendiği ve danıştığı kişiler konumundadır. Amaç: Bu araştırma, sağlık meslek yüksekokulu öğrencilerinin çocukluk çağı aşılarına yönelik bilgi ve tutumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türdeki araştırmanın evrenini Mayıs-Haziran 2020 tarihleri arasında bir devlet üniversitesinin sağlık hizmetleri meslek yüksekokulunda sağlıkla ilgili alanlarda okuyan üniversite öğrencileri oluşturmuş, örneklemini ise, çalışmanın yapıldığı tarihlerde okula devam eden ve çalışmaya katılmayı kabul eden 400 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veriler araştırmacılar tarafından hazırlanan bir anket formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzdelik dağılımlar kullanmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan katılımcıların %90‟ı 17-25 yaş aralığında, %74‟ü kadın, %26‟sı erkek idi. Katılımcılar devlet tarafından yapılan ücretsiz aşılardan suçiçeği (%74) ve kızamık aşısını (%74) daha fazla bilmektedir. Katılımcıların %53‟ü aşıların yan etkilere yol açtığını ve %53‟ü en fazla görülen yan etkinin ateş olduğunu belirtmiştir. Araştırmadaki katılımcıların, %64‟ünün aşılara yönelik bilgileri internetten elde ettiğini, medyada yer alan aşı karşıtı haber ve söylemlerin çoğunlukla düşüncelerini etkilemediği, bunun yanında aşı karşıtı olan kişilerin aşı yaptırmamasının kendilerini tedirgin ettiği saptanmıştır. Katılımcıların %87‟si kendisini aşı karşıtı olarak tanımlamamıştır ve %83‟ü sağlık kuruluşları tarafından aşılara yönelik eğitimler verilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Sonuç: Toplum aşılara yönelik bilgiyi sağlık çalışanları gibi daha güvenilir kaynaklardan almalıdır. Aşılar hakkında bilgilendirmede, ulusal düzeyde sağlık politikalarının oluşturulması ve bu konuda halka yeterince bilgilendirme yapılması sağlanmalıdır. Ayrıca medya ve internet sitelerinin bu konuya yönelik içeriklerinin denetlenmesi gerekmektedir


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Sonuçların tamamını görmek için Asos İndeks'e üye bir üniversite ağından erişim sağlamalısınız. Kurumunuzun üye olması veya kurumunuza ücretsiz deneme erişimi sağlanması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Dergi editörleri editör girişini kullanarak sisteme giriş yapabilirler. Editör girişi için tıklayınız.

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARINA YÖNELİK BİLGİ VE TUTUMLARININ BELİRLENMESİ}, volume={2}, number={58–69}, publisher={YOBÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DERGİSİ}, author={Funda KARDAŞ ÖZDEMİR,Gülçin AŞUT}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Funda KARDAŞ ÖZDEMİR,Gülçin AŞUT. (2021). SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARINA YÖNELİK BİLGİ VE TUTUMLARININ BELİRLENMESİ (Vol. 2). Vol. 2. YOBÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DERGİSİ.
MLA
KOPYALA
Funda KARDAŞ ÖZDEMİR,Gülçin AŞUT. SAĞLIK MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARINA YÖNELİK BİLGİ VE TUTUMLARININ BELİRLENMESİ. no. 58–69, YOBÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DERGİSİ, 2021.