Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi

Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi

Fermentation and Digestibility Characteristics of Soybean, Sunflower and Their Mixture Silages

Yazarlar: Cüneyt TEMÜR, Mehtap GÜNEY, Sibel ERDOĞAN, Murat DEMİREL

Cilt 4 , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 191 - 198

Konular:Mühendislik, Ziraat

DOI:10.51970/jasp.1017749

Anahtar Kelimeler:Soya,Ayçiçeği,Silaj,Fermentasyon,Sindirilebilirlik

Özet: Bu çalışma soya, ayçiçeği ve %15 soya + %85 ayçiçeği, %30 soya + %70 ayçiçeği, %45 soya + 55% ayçiçeği karışımı silajlarının fermentasyon ve sindirim özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla her bir karışım için 120 litrelik plastik varillerde 5’er adet olmak üzere toplam 25 adet silaj hazırlanmıştır. 90 günlük inkübasyon sonunda açılan silajların ham besin madde içerikleri ve fermentasyon özellikleri incelenmiştir. Silajların sindirim özelliklerini belirlemek için 5 adet 2 yaşlı, ortalama 30-35 kg ağırlığında Akkaraman erkek toklu kullanılmıştır. Bu hayvanların bakım, besleme, yem tüketimi, gübre toplama, örnekleme ve analiz işlemleri klasik sindirim metodu ile gerçekleştirilmiştir. Karışımlardaki soya miktarı artışına bağlı olarak kuru madde (KM), organik madde (OM) ve ham protein (HP) değerleri artmasına rağmen, ham yağ (HY), ADF ve NDF değerleri düşmüştür. En düşük pH, asetik asit, propiyonik asit ve en yüksek flieg puanı %30 soya + %70 ayçiçeği silajlarında elde edilmiştir. En düşük bütirik asit değeri ise %15 soya + %85 ayçiçeği karışımında tespit edilmiştir. En yüksek bütirik asit, laktik asit, HY, NDF ve en düşük KM, HP değerleri ayçiçeği silajlarında belirlenmiştir. Soya silajının KM, OM ve HP sindirilebilirlikleri diğer silajlardan daha yüksek bulunmuştur. %30 soya + %70 ayçiçeği karışım silajında HY sindirimi en yüksek olurken, en yüksek ADF sindirimi %15 soya + %85 ayçiçeği karışımında ve en düşük NDF sindirimi ayçiçeği silajında gerçekleşmiştir. Sonuç olarak ayçiçeği ve soya silajı ve farklı karışım oranları olumsuz sonuçlara yol açmamış ve kaliteli silajlar elde edilmiştir. Flieg skorlamasına göre en kaliteli silajlar %30 soya + %70 ayçiçeği karışımından elde edilmiştir. Sindirilebilirlik açısından %100 soya silajı ve %15 soya + %85 ayçiçeği silajının diğerlerine göre daha yüksek sindirilebilirlik değerlerine sahip olduğu, bu nedenle bu iki silajın tavsiye edilebileceği sonucuna varılmıştır.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Fermentation and Digestibility Characteristics of Soybean, Sunflower and Their Mixture Silages}, volume={4}, number={191–198}, publisher={Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi}, author={Cüneyt TEMÜR,Mehtap GÜNEY,Sibel ERDOĞAN,Murat DEMİREL}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Cüneyt TEMÜR,Mehtap GÜNEY,Sibel ERDOĞAN,Murat DEMİREL. (2021). Fermentation and Digestibility Characteristics of Soybean, Sunflower and Their Mixture Silages (Vol. 4). Vol. 4. Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi.
MLA
KOPYALA
Cüneyt TEMÜR,Mehtap GÜNEY,Sibel ERDOĞAN,Murat DEMİREL. Fermentation and Digestibility Characteristics of Soybean, Sunflower and Their Mixture Silages. no. 191–198, Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi, 2021.