Hayvan Bilimi ve Ürünleri Dergisi
Yazarlar: Serdar SAĞLICAK, Mete YANAR
Konular:Ziraat, Sütçülük ve Hayvan Bilimleri
DOI:10.51970/jasp.1016994
Anahtar Kelimeler:Cattle,Calves,Feeds,Nutrition,Erzincan
Özet: Bu araştırma, Erzincan ili merkez ilçede yer alan büyükbaş hayvan işletmelerinde yaygın olan hayvan besleme uygulamaları ile kullanılan yem çeşitlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 401 süt sığırı yetiştiricisi ile yüz yüze anket yapılarak veriler elde edilmiştir. Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında hayvanlarını meraya çıkaran işletmelerin oranları sırasıyla %2,6, %56,7, %39,3 ve %1,3'tür. Sığır yetiştiricileri genellikle yem fabrikalarından kesif yem satın alma eğilimindeyken, çoğunluğu (%74,8) kendi işletmelerinde yem bitkisi yetiştirmektedir. En sık kullanılan kaba yem türleri buğday-arpa samanı (%95,8), yonca samanı (%78,1) ve çayır samanı (%52,1) iken konsantre yem olarak ezilmiş arpa (%92,0), buğday kepeği (%78,6), süt sığırı yemi (%68,3) ve büyükbaş besi yemi (%50,6) öne çıkmıştır. Ayrıca, işletmelerin büyük çoğunluğunda (%97,5) yemlerin elle hayvanlara dağıtıldığı da saptanmıştır. Buzağıların sütten kesilme yaşlarına ilişkin veriler işletmelerin %0,6'sının buzağılarını bir aylıkken, %10,9'unun iki aylıkken %79,7'sinin üç-dört aylıkken, %5,4'ünün beş-altı aylıkken ve %3,4'ünün yedi aylıkken veya daha büyük yaşta sütten kestiğini göstermiştir. Sonuç olarak, yetiştiricilerin güncellenmiş büyükbaş hayvan besleme uygulamaları ve özellikle silajlık mısır ekiminin yanı sıra hayvanların beslenmesinde mısır silajının kullanımı konusunda farkındalığın artırılması ve bu konuda merkez ilçede karlı büyükbaş hayvancılığa yönelik teşvik ve mali desteklerin artırılması gerekmektedir.