
SOSYAL, BEŞERİ VE İDARİ BİLİMLER DERGİSİ
Yazarlar: Yılmaz Seçim, Nevin Akyol, Metehan Kaya
Konular:-
DOI:10.26677/TR1010.2022.921
Anahtar Kelimeler:Beslenme Vejetaryenlik Vejetaryen Türleri
Özet: Beslenme, insanların toplumsal yaşamı, etik ilkeleri, ahlaki değerleri ve dini inançları çerçevesinde değişim ve gelişimler göstermektedir. Temelde hayvan haklarını korumak amacıyla geliştirilen vejetaryenlik, bitkisel beslenmenin insan sağlığını olumlu yönde etkileyeceğine olan inançla birlikte yayılım göstermeye başlamıştır. Vejetaryenlik, ağırlıklı olarak bitkisel ürünler ile beslenilen; balık, tavuk ve kırmızı etin tüketilmediği, süt ve süt ürünleri ile yumurtanın ise tercihe bağlı tüketildiği bir beslenme şeklidir. Vejetaryen beslenme biçimleri bireylerde sağlık açısından olumlu ve olumsuz sonuçlar doğursa da olumsuz özellikleri en aza indirgemek amacıyla besin takviyeleri önerilmektedir. Vejetaryen bireylerin bir kısmı sadece et tüketilmeyerek, hayvan hakları ve sağlığın korunamadığını düşünmektedir. Bu düşünce veganlığın benimsenmesine neden olmaktadır. Turizm, sağlık, giyim ve gıda gibi sektörlerde artan vegan nüfusun göz önünde bulundurulmasıyla yalnızca bitkisel kaynaklı ürünler geliştirilmektedir. Bu derleme çalışmada; vejetaryenlik ve alt dallarının ortaya çıkışı, vejetaryen bireylerin taleplerini karşılamak amacıyla verilen hizmetler ve vejetaryen beslenme biçimlerinin sağlık açısından etkileri bilimsel çalışmalar kapsamında incelenmiştir.