Journal of Academic Tourism Studies

Journal of Academic Tourism Studies

Kastamonu Yaş Tarhanasının Gastronomi Turizmi Kapsamında İncelemesi

Yazarlar: Sena ÖZTOSUN

Cilt : , Sayı 2 , 2021 , Sayfalar 18-25

Konular:-

DOI:10.29228/jatos.52172

Anahtar Kelimeler:Gastronomi Turizmi,Fermente Mutfak,Tarhana,Yaş Tarhana,Kastamonu.

Özet: Mutfak kültürü bir destinasyon için en önemli çekici unsurlardan biri olarak bilinmektedir. Ülkelerin mutfak kültürü ve beslenme düzenlerinde önemli rol oynayan ve ait olduğu ülkeyle özdeşleşen geleneksel gıdalar bulunmaktadır. Tarhana bu gıdalardan biridir. Tarhana buğday unu, domates, soğan, yoğurt, yeşilbiber, kırmızıbiber, tuz ve karabiber gibi bazı malzemelerin karıştırılarak, fermente olmasıyla hazırlanmaktadır. Tarhana, geniş bir coğrafyada üretilip tüketilen yaygın bir besin kaynağıdır. Anadolu topraklarında yaygın olarak kış hazırlığı için yerel halk tarafından üretilmekte yapımı her bölge için farklılık gösterebilmektedir. Kuru ve yaş olmak üzere farklı üretim türleri olan tarhana, içerisine eklenen bakliyat, baharat, sebze, meyve ve benzeri çeşitli malzemelerle birlikte değişik çeşnilerle harmanlanmaktadır. Kastamonu’nun çeşitli yörelerinde evlerde hazırlanıp tüketilen yaş tarhananın hazırlanış yöntemi diğerlerine göre farklılık göstermektedir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, Kastamonu bölgesinde yeme-içme kültürünün önemli bir parçası olan yaş tarhananın yapım şekilleri ve türlerini incelemek ve tarhanayı gastronomi turizmi potansiyeline göre değerlendirmektir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Kastamonu Yaş Tarhanasının Gastronomi Turizmi Kapsamında İncelemesi}, volume={:}, number={18–25}, publisher={Journal of Academic Tourism Studies}, author={Sena ÖZTOSUN}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Sena ÖZTOSUN. (2021). Kastamonu Yaş Tarhanasının Gastronomi Turizmi Kapsamında İncelemesi. Journal of Academic Tourism Studies.
MLA
KOPYALA
Sena ÖZTOSUN. Kastamonu Yaş Tarhanasının Gastronomi Turizmi Kapsamında İncelemesi. no. 18–25, Journal of Academic Tourism Studies, 2021.