Sosyologca

Sosyologca

OSMANLI VE İRAN’DAKİ TÜTÜN REJİSİNE KOLEKTİF EYLEM EKSENİNDE TARİHSEL-SOSYOLOJİK BİR BAKIŞ

Yazarlar: , Tolga Gürakar

Cilt - , Sayı 6 , 2013 , Sayfalar -

Konular:-

Anahtar Kelimeler:Osmanlı,İran,Tütün rejisi,Kolektif eylem,Patikaya bağımlılık

Özet: Bu makalede, Osmanlı ve Kaçar İran’ındaki ticaret zümrelerinin kolektif eylem oluşturabilme kapasitelerine ilişkin bir karşılaştırma, her iki kesim açısından benzer önem arz eden “tütün ticareti” ekseninde yapılmıştır. “Tütün ticareti”, her ne kadar ilk bakışta hem ekonomi ile doğrudan ilişkili hem de mikro ölçekli bir konu olarak algılansa da, bu çalışma, salt üretim ilişkileri ve sınıf mücadelesine atıf yapan bir indirgemeciliğin ötesinde, siyasal ve toplumsal diğer unsurları da göz önüne alan çoklu bir bağlam ve ilişkisel bir perspektif üzerine kurulmakta, tikel bir vaka üzerinden tümel bir çözümlemeye yönelmektedir. Metot olarak da, yakın zaman ve mekânlardaki benzer olguların nihai noktada farklı biçimlerde nasıl sonuçlandıklarını tahlil eden ve kendine özgü durumları, “uzun, yavaş ve tarihsel olarak özgün süreçlerin bir ürünü” olarak açıklayan “patikaya bağımlılık” modelini esas aldığının altı çizilmelidir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2013, title={OSMANLI VE İRAN’DAKİ TÜTÜN REJİSİNE KOLEKTİF EYLEM EKSENİNDE TARİHSEL-SOSYOLOJİK BİR BAKIŞ}, number={null}, publisher={Sosyologca}, author={,Tolga Gürakar}, year={2013} }
APA
KOPYALA
,Tolga Gürakar. (2013). OSMANLI VE İRAN’DAKİ TÜTÜN REJİSİNE KOLEKTİF EYLEM EKSENİNDE TARİHSEL-SOSYOLOJİK BİR BAKIŞ. Sosyologca.
MLA
KOPYALA
,Tolga Gürakar. OSMANLI VE İRAN’DAKİ TÜTÜN REJİSİNE KOLEKTİF EYLEM EKSENİNDE TARİHSEL-SOSYOLOJİK BİR BAKIŞ. no. null, Sosyologca, 2013.