Milli Saraylar Sanat Tarih Mimarlık Dergisi

Milli Saraylar Sanat Tarih Mimarlık Dergisi

Osmanlı’da Fotoğrafçılığın Gelişimi ve Yıldız Sarayı Fotoğraf Albümleri Koleksiyonu

Yazarlar: Ali GÖZELLER

Cilt - , Sayı 21 , 2021 , Sayfalar 100 - 117

Konular:Tarih

Anahtar Kelimeler:Yıldız Sarayı Fotoğraf Albümleri,Sultan II. Abdülhamid,Yıldız Sarayı,Fotoğraf Koleksiyonu,Fotoğrafçılık,Hüseyin Zekâi Bey,Abdullah Biraderler,Vasilaki (Basile) Kargopoulo

Özet: Öz Bu çalışmada, temel tarihî kaynaklardan biri olan ve 19. yüzyılın ilk yarısında icat edilen fotoğrafın Osmanlı’ya gelişi ve Yıldız Sarayı Fotoğraf Albümleri Koleksiyonu ele alınmış olup Osmanlı mimarlık tarihi çalışmalarının başvuru kaynaklarından birisinin ortaya çıkışı ve bir koleksiyona dönüşmesinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Fotoğraf; gravür ve resim gibi diğer görsel kayıtlardan farklı olarak anlık bir görüntüyü yakalayıp kalıcı hâle getirmesiyle daha gerçekçi bir niteliğe sahiptir. Nitekim Fransa’da icat edilmesinin hemen sonrasında diğer Avrupa ülkelerinde geniş bir ilgiye mazhar olmuştur. Fotoğrafçılıktaki bu gelişme, aynı yıl Takvîm-i Vekāyi’nin 28 Ekim 1839 tarihli ve 186 numaralı sayısı ile Osmanlı kamuoyuna tanıtılmıştır. Osmanlı ülkesinin ilk fotoğraflanması da bu yıl içerisinde Fransız fotoğrafçılar eliyle gerçekleşmiş ve 19. yüzyıl ortasından itibaren yerli fotoğrafçılar sahneye çıkmıştır. Sultan II. Abdülhamid döneminde Yıldız Sarayı’nda teşekkül edilen ve hem imparatorluğun farklı bölgelerinden hem de dünyanın farklı yerlerinden çeşitli temalarda eserleri ihtiva eden fotoğraf koleksiyonu, oluşturuluş biçim ve amacına dair dönemin kaynaklarından yararlanılarak değerlendirilmiştir. Abstract This study investigates how photography which was invented in the first half of the 19th century and is one of the primary historical references, was introduced to the Ottoman Empire and the Collection of Yıldız Palace Photograph Albums. It aims to evaluate how one of the reference guides for the history of Ottoman architecture took place and became a collection. Different from the other visual recording methods such as engraving and painting, photography has more realistic characteristics due to capturing instantaneous images. Thus following its invention in France, it aroused great interest in the other European countries. This progress in photography was announced to the Ottoman public in the same year via the newspaper “Takvîm-i Vekāyi” dated October 28, 1839, with issue number 186. That year the first photographs of the Ottoman Empire were shooted by French photographers and as of the mid 19th century local photographers were involved in the process. The photograph collection which was amassed in Yıldız Palace during the reign of Sultan Abdülhamid II and consists of different themed photographs from the various regions and places of both the empire and the world is analyzed using historical sources in terms of the method and purpose of the collection.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={Osmanlı’da Fotoğrafçılığın Gelişimi ve Yıldız Sarayı Fotoğraf Albümleri Koleksiyonu}, number={100–117}, publisher={Milli Saraylar Sanat Tarih Mimarlık Dergisi}, author={Ali GÖZELLER}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Ali GÖZELLER. (2021). Osmanlı’da Fotoğrafçılığın Gelişimi ve Yıldız Sarayı Fotoğraf Albümleri Koleksiyonu. Milli Saraylar Sanat Tarih Mimarlık Dergisi.
MLA
KOPYALA
Ali GÖZELLER. Osmanlı’da Fotoğrafçılığın Gelişimi ve Yıldız Sarayı Fotoğraf Albümleri Koleksiyonu. no. 100–117, Milli Saraylar Sanat Tarih Mimarlık Dergisi, 2021.