Sözlü Tarih Dergisi

Sözlü Tarih Dergisi

CUMHURİYET DÖNEMİNDE GELENEKSEL KÖY YAŞAMINDA İNSAN ÇALIŞTIRMA BİÇİMLERİ: ERZURUM-OLTU İLÇESİ KÖYLERİ ÖRNEĞİ

Yazarlar: Hayrettin ŞAHİN

Cilt 2 , Sayı 1 , 2019 , Sayfalar 1 - 13

Konular:Tarih

Anahtar Kelimeler:Geleneksel Köy Çalışma Biçimi,Köy Yaşamı,Köy Çalışma Hayatı

Özet: Araştırmanın amacı unutulmaya yüz tutmuş insan çalıştırma biçimlerini kaydetmek ve toplumsal hafıza oluşturmaktır. Uzun süreli gözleme dayanarak yapılmıştır ancak yer yer sözlü tarihten de faydalanılmıştır. Araştırmanın yapıldığı Erzurum İli Oltu İlçesi’nin köylerinde Cumhuriyet’in kuruluşundan yaklaşık 25 yıl sonrasına gelindiğinde modern yaşam tarzının köylere girdiğini bununla birlikte geleneksel yapıdan da kopuşların başladığını söyleyebiliriz. Bu yıllardan sonra peyderpey geleneksel yaşam tarzı terk edilerek modern yaşama doğru adımlar atılmıştır. Bu durum çalışma yaşamını da büyük ölçüde değiştirmiştir. Bugün bu yörede modern yaşam tarzının daha baskın olduğu söylenebilir. Araştırma, geleneksel yapıda çalıştırılma biçimleri üzerinedir. Araştırma sonucunda on tür insan çalıştırma biçimi ortaya konulmuştur. Bunlar: ırgat, imece, bedel, çoban, hizmetkar,  cılban, hodak, usta, morbet ve bekçi olarak çalıştırılmadır. 


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2019, title={CUMHURİYET DÖNEMİNDE GELENEKSEL KÖY YAŞAMINDA İNSAN ÇALIŞTIRMA BİÇİMLERİ: ERZURUM-OLTU İLÇESİ KÖYLERİ ÖRNEĞİ}, volume={2}, number={1}, publisher={Sözlü Tarih Dergisi}, author={Hayrettin ŞAHİN}, year={2019}, pages={1–13} }
APA
KOPYALA
Hayrettin ŞAHİN. (2019). CUMHURİYET DÖNEMİNDE GELENEKSEL KÖY YAŞAMINDA İNSAN ÇALIŞTIRMA BİÇİMLERİ: ERZURUM-OLTU İLÇESİ KÖYLERİ ÖRNEĞİ (Vol. 2, pp. 1–13). Vol. 2, pp. 1–13. Sözlü Tarih Dergisi.
MLA
KOPYALA
Hayrettin ŞAHİN. CUMHURİYET DÖNEMİNDE GELENEKSEL KÖY YAŞAMINDA İNSAN ÇALIŞTIRMA BİÇİMLERİ: ERZURUM-OLTU İLÇESİ KÖYLERİ ÖRNEĞİ. no. 1, Sözlü Tarih Dergisi, 2019, pp. 1–13.