Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi
Yazarlar: İrem Çakır, Eda Dokumacıoğlu
Konular:-
DOI:
Anahtar Kelimeler:Besin alerjisi,Deniz ürünleri,Diyet,Süt,Yumurta
Özet: Besin alerjisi görülme sıklığı dünya genelinde artmakta ve özellikle çocukları olumsuz etkilemektedir. Besin alerjileri besin proteinlerine karşı gelişen immün reaksiyonlardır. Besin alerjisi ve intoleransı varlığında malnütrisyon olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır. Besin alerjisi dermatolojik, anafilaktik, gastrointestinal ve negatif solunum reaksiyonlarıyla karşımıza çıkabilir. Tedavisinde en etkili ve uzun süreli yaklaşım eliminasyon diyetleridir. Çocukluk ve adölesan döneminde başlayan besin alerjisi ileri yaşlarda da devam etmektedir. Başlangıç döneminde bu olguların saptanması ve gerekli tedavi yaklaşımlarında bulunulması önemlidir. Bu derlemede besin alerjisine neden olan etkenler ve beslenme seçeneklerinin bir arada sunulması amaçlandı.