TIDE AcademIA Research

TIDE AcademIA Research

MUHASEBE VE DENETİMDE MESLEKİ YARGININ EPİSTEMOLOJİK BOYUTU: ÖZNE-NESNE İLİŞKİSİ

Yazarlar: Selahattin KARABINAR

Cilt 3 , Sayı 1 , 2021 , Sayfalar 41 - 54

Konular:İşletme Finans

Anahtar Kelimeler:Bilgi Felsefesi,Bağımsız Denetim,İç Denetim,Mesleki Yargı

Özet: Bilme eyleminde özne (bilen) ve nesnenin (bilinen) etkilerinin sorgulanması bilgi felsefesinin (epistemoloji) temel sorgulama alanlarından biridir. Kant’a kadar nesnenin belirleyici olduğu türden bilme eylemi kabul edilirken Kant’tan sonra öznenin de belirleyici olduğu düalist görüş hakim olmuştur. Muhasebe ve denetimde kullanılan mesleki yargıda bulunma sürecinde nesnenin baskın olduğu görüşü benimsenirse bir süre sonra (piyasa dinamizminin ortaya çıkardığı yeni durumlar hariç) tekdüze ve her şeyin oturmuş olduğu bir ortam öngörülebilir. Mesleki yargıda öznenin hakim olduğu görüşün benimsenmesi durumunda da benzer olay ve olgular hakkında birbirinden çok farklı yargılara ulaşılabileceği, bu durumun da özgün uygulamaların ortaya çıkmasına katkı sağlayacağı beklenebilir.


ATIFLAR
Atıf Yapan Eserler
Henüz Atıf Yapılmamıştır

KAYNAK GÖSTER
BibTex
KOPYALA
@article{2021, title={MUHASEBE VE DENETİMDE MESLEKİ YARGININ EPİSTEMOLOJİK BOYUTU: ÖZNE-NESNE İLİŞKİSİ}, volume={3}, number={41–54}, publisher={TIDE AcademIA Research}, author={Selahattin KARABINAR}, year={2021} }
APA
KOPYALA
Selahattin KARABINAR. (2021). MUHASEBE VE DENETİMDE MESLEKİ YARGININ EPİSTEMOLOJİK BOYUTU: ÖZNE-NESNE İLİŞKİSİ (Vol. 3). Vol. 3. TIDE AcademIA Research.
MLA
KOPYALA
Selahattin KARABINAR. MUHASEBE VE DENETİMDE MESLEKİ YARGININ EPİSTEMOLOJİK BOYUTU: ÖZNE-NESNE İLİŞKİSİ. no. 41–54, TIDE AcademIA Research, 2021.